Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste verpleegkundig specialisten ingeschreven

Minster Klink schreef op 26 maart jl. op het ministerie van VWS de eerste verpleegkundig specialisten in in het register zoals omschreven in artikel 14 van de Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG).
090330-vpk specialist

Vlnr.: Annemarie Bosch, Paula Mentink, minister Klink, oud-minister van VWS Els Borst, Wim Breeman, Monique Sijstermans. Foto: Guus Pauka

 

Betere zorg voor de patiënt, nieuwe carrièreperspectieven voor verpleegkundigen en een betere kwaliteit van de gezondheidszorg. Dat zijn volgens minister Klink van Volksgezondheid de voordelen van de Verpleegkundig Specialist.
De verpleegkundig specialisten die als eersten zijn ingeschreven, zijn: Annemarie Bosch, verpleegkundig specialist intensieve zorg bij somatische aandoeningen, werkzaam bij een huisartsenpraktijk in Scheemda, Paula Mentink, verpleegkundig specialist preventieve zorg bij somatische aandoeningen, werkzaam bij GGD Groningen, Wim Breeman, verpleegkundig specialist acute zorg bij somatische aandoeningen, werkzaam bij AmbulanceZorg Rotterdam Rijnmond, Monique Sijstermans, verpleegkundig specialist chronische zorg bij somatische aandoeningen, werkzaam bij de Cicero Groep in Hoensbroek.

 

Care en cure

Verpleegkundig specialisten staan met één been in de medische en met het andere in de verpleegkundige wereld. Een verpleegkundig specialist heeft een behandelrelatie met patiënten, is verantwoordelijk voor de werkzaamheden die zij daarbinnen verricht en legt indien nodig verantwoording af aan collega’s, artsen en leidinggevenden. Verpleegkundig specialisten nemen vaak in de ketenzorg taken over van artsen. Als verpleegkundig leider vervullen zij een voortrekkersrol in de innovatie van het beroep en de zorg, onderbouwd door onderzoek en door implementatie van onderzoeksresultaten. Zij leveren een bijdrage aan de deskundigheidsbevordering van eigen en andere disciplines en aan de kwaliteit van de zorg.

 

Minister Klink noemde in zijn toespraak drie redenen waarom hij blij is met deze stap in de professionalisering van de verpleegkunde: de patiënt is erbij gebaat, getalenteerde verpleegkundigen blijven behouden, de zorg blijft betaalbaar.

Marian Kaljouw, voorzitter van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) noemt de wettelijke erkenning van de verpleegkundig specialist een enorme mijlpaal. Op basis van de capaciteitsraming van het VBOC stelt zij dat zeker in de chronische zorg duizenden verpleegkundig specialisten nodig zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.