Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste verpleegkundige in VVT wint ORT-zaak

Een verpleegkundige van St. Magenta Zorg krijgt achterstallige onregelmatigheidstoeslag (ORT) terug over verlof in het verleden. De medewerker van de Noord-Hollandse zorgorganisatie is daarmee de eerste verpleegkundige in de VVT-sector die het geld terugkrijgt.
1.jpeg

De verpleegkundige draaide veel onregelmatige diensten, en kan rekenen op een bedrag van rond de vijfduizend euro. ‘Let op: dat is een bruto bedrag waar nog belasting op wordt ingehouden,’ aldus Rolf de Wilde, cao-onderhandelaar bij vakbond NU’91.

De medewerker van St. Magenta Zorg is de eerste verpleegkundige in de sector VVT die het geld terugkrijgt.
Eind augustus kreeg de eerste verzorgende duizenden euro’s onbetaalde ORT terug. Dat verschillende verpleegkundigen in ziekenhuizen het geld terugkregen, is al langer bekend. Ook trof een aantal ziekenhuizen een schikking met hun medewerkers, zoals het AVL.

Tientallen zaken

Rolf de Wilde heeft gemengde gevoelens bij deze uitspraak. ‘Aan de ene kant zijn we natuurlijk blij voor deze verpleegkundige, het is weer een stap richting een oplossing. Aan de andere kant is dit de zoveelste zaak, moet het nu echt zover komen dat we voor alle leden naar de rechter gaan?’ Op dit moment lopen volgens de Wilde nog tientallen zaken, en komen er nog steeds nieuwe bij. Deze worden overigens niet alleen gevoerd door NU’91. ‘Er loopt ook een aantal zaken via particuliere advocaten, en vanuit de rechtsbijstand,’ aldus De Wilde. Zojuist werd bekend dat ook vakbond FNV een zaak heeft gewonnen voor leden die werkzaam waren als triagist op huisartsenposten. 

Terugkrijgen ORT in de cao 

Om ervoor te zorgen dat alle verpleegkundigen en verzorgenden in de toekomst ORT van verlofdagen krijgen uitbetaald, is dit een belangrijk punt in de cao-onderhandelingen van de VVT die momenteel in volle gang zijn. In de cao Ziekenhuizen is inmiddels geregeld dat de ORT doorbetaald wordt tijdens verlofdagen, maar voor deze groep wil NU’91 alsnog voor elkaar krijgen dat ze óók de achterstallige ORT over het verleden terugkrijgen. De onderhandelingen voor een nieuwe cao Ziekenhuizen begint eind dit jaar, begin 2017.

ORT tijdens verlof: hoe zit het ook alweer?

Als verzorgende of verpleegkundige heb je recht op een ORT-vergoeding, wanneer je onregelmatige diensten draait. Maar als je vakantiedagen opneemt, krijg je deze vergoeding niet. Een uitspraak van het Europese Hof stelt dat je ORT mag terugvorderen over je verlofdagen. Dit kan met terugwerkende kracht over maximaal vijf jaar. NU’91 heeft deze zaak voor een verpleegkundige bij de Nederlandse rechter gebracht, en hij stelde de verpleegkundige in het gelijk. Het ziekenhuis moest alsnog de toeslag over de afgelopen vijf jaar betalen. Vervolgens hebben veel verpleegkundigen een rechtszaak aangespannen tegen hun werkgever om de ORT terug te vorderen. Met succes: bijna alle rechtszaken zijn gewonnen.

Stappenplan: zo vorder je onbetaalde ORT
Hoe vorder je eigenlijk de ORT terug? Cao-onderhandelaar Rolf de Wilde van NU’91 legt uit. Lees verder>>> 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.