Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Effectiviteit inhalatietherapie moet beter’

Voor effectieve inhalatietherapie is de communicatie tussen verpleegkundige en patiënt van groot belang. Niet alleen voor de juiste voorbereidingshandelingen en inhalatietechniek, maar ook voor het opvolgen van bijvoorbeeld schoonmaakinstructies. Ook kan gebruik van dosisaerosols in een vochtige badkamer leiden tot een verdubbeling van de afgegeven hoeveelheid inhalatiemedicatie.
'Effectiviteit inhalatietherapie moet beter'

Dat blijkt uit onderzoek van Bart Rottier, kinderarts-pulmonoloog in het UMCG, waarop hij 28 november promoveert. De keuze van de inhalator, inclusief de keuze voor een specifieke voorzetkamer bij een bepaald type inhalator (de dosisaerosol met spacer) bepaalt de afgegeven hoeveelheid afgegeven hoeveelheid medicijndeeltjes. Ook externe factoren, zoals de luchtvochtigheid, spelen hierbij een rol.

Dosisaerosols
Rottier onderzocht de invloed van verschillende variabelen, zoals de snelheid van inademen vanuit de voorzetkamer, de tijdsduur van wachten tussen het ‘afvuren’ van een dosis in de voorzetkamer en het inhaleren daarvan, en de relatieve luchtvochtigheid. Een belangrijke bevinding is dat een verhoging van de relatieve luchtvochtigheid kan resulteren in een verdubbeling van de hoeveelheid inhalatiemedicatie. Naar aanleiding hiervan zou een praktisch advies aan astmapatiënten kunnen zijn hun inhalatiemedicatie uit een dosisaerosol met spacer in een vochtige badkamer te gebruiken om het effect hiervan te vergroten.

Schoonmaakinstructies
Uit het onderzoek van Rottier blijkt dat patiënten het inhalatieapparaat niet volgens instructies schoonmaken. Dit leidt tot een vermindering van de toegediende medicijndosis door een verstopping van een deel van de gaatjes in een bepaald onderdeel van het systeem, het druppelproducerende membraan, oftewel de mesh. Rottier concludeert hieruit dat communicatie tussen zorgverlener en patiënt heel belangrijk is, maar vaak niet leidt tot het juist opvolgen van adviezen.

Verbetering nodig
In Nursing februari vertelden Titia Klemmeier en Paul Hagenoorn van de de Stichting Inhalatie Medicatie Instructie School (IMIS) al dat het aanleren van de inhalatieinstructie nogal eens fout gaat. ‘Veel verpleegkundigen houden er hun eigen technieken op na, de protocollen voor inhalatie zijn ook niet overal gelijk. Als de klachten verergeren en medicatie niet meer lijkt aan te slaan, moeten de alarmbellen gaan rinkelen’, zegt verpleegkundige Klemmeier.

RUG, Nursing
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

1 REACTIE

  1. Ik werk als longverpleegkundige in Rotterdam, zie juist veel mis gaan met dosisaerosols zonder voorzetkamer zoals op de foto getoond. Helaas worden dit soort foto’s nog steeds gepubliceerd.
    Van het vochtig houden van de dosisaerosol is mij niets bekend, dus weer wat geleerd..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.