Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Eigen cao voor verpleegkundigen? Vakbonden reageren wisselend

Tweede Kamerlid van D66 Vera Bergkamp stelt voor om verpleegkundigen en verzorgenden een aparte cao te geven. Zeker doen, zegt vakbond NU'91. Vakbond FNV vindt dit echter onverstandig, maar ziet wel iets in een aparte cao voor álle zorgverleners.
Verpleegkundigen in de gang van het ziekenhuis
Eén cao zou een einde maken aan de concurrentie tussen het ziekenhuis en andere zorgsectoren (foto: Arno Massee)

Een oud idee, maar wellicht toch een mogelijkheid, zo omschreef Vera Bergkamp van D66 haar voorstel zelf op Twitter. Ze verwees in Kamervragen naar een artikel op nursing.nl uit 2016, waarin vakbond NU’91 pleitte voor zo’n ‘categorale cao’ voor verpleegkundigen en verzorgenden. Bergkamp wil van de minister van VWS Hugo de Jonge weten of hij denkt dat een eigen cao verpleegkundigen en verzorgenden meer waardering kan geven.

NU’91: ‘logische zet’

Woordvoerder van NU’91 Michel van Erp legt uit waarom deze vakbond voorstander is. ‘Het is een logische zet omdat de grootste problemen in de zorg zich afspelen in de verpleging en verzorging. Zoals de hoge werkdruk, gebrek aan loopbaanperspectief, onvoldoende zeggenschap en hoge uitstroom. Er moet gewoon geld bij, dat kun je maar 1 keer uitgeven. Als nu wordt ingezet op salarisverhoging moet dat geld ook verdeeld worden over beroepen waar die problemen minder urgent zijn.’

Scholing, ORT, positie adviesraden

Met een aparte cao voor verpleegkundigen en verzorgenden kunnen bovendien andere belangrijke zaken ook verankerd worden, zegt Van Erp. Zoals scholing, de onregelmatigheidstoeslag en de positie van adviesraden. ‘Nu heeft de ene verpleegkundige soms meer mogelijkheden zich te ontwikkelen dan de ander en dat kan steken’, zegt Van Erp. Adviseur zorg en verpleegkunde Johan Lambregts somde op Skipr ook een lijst op met voordelen van 1 cao voor ‘de witte motor van de zorg’.

FNV: niet alleen voor verpleegkundigen en verzorgenden

Vakbond FNV heeft een ander standpunt dan haar collega-vakbond. Bestuurder en onderhandelaar Elise Merlijn benadrukt dat in ziekenhuizen, de thuiszorg en alle andere zorgsectoren collega’s elkaar hard nodig hebben. Een aparte cao voor verpleegkundigen en verzorgenden vindt ze dan ook geen goed idee.

‘Solidariteit nodig’

‘Verpleegkundigen die in het ziekenhuis werken kunnen niet zonder de inzet van operatieassistenten, laboratoriummedewerkers, doktersassistenten en medewerkers in paramedische functies. Zij verdienen ook goede arbeidsvoorwaarden, en samen staan zorgverleners sterker. Dus is het voor het gevoel van samenhorigheid en effectieve samenwerking veel beter als alle zorgverleners onder dezelfde arbeidsvoorwaarden vallen.’

Een cao voor álle zorgverleners, dus niet alleen per sector zoals nu, is wel een goed idee, vindt Merlijn, om dezelfde reden die NU’91 noemt: je kunt meer belangrijke arbeidsvoorwaarden verankeren. ‘Maar zorgverleners moeten zich niet tegen elkaar laten uitspelen. Laten we solidariteit in de zorg bewaken want om je werk goed uit te oefenen heb je elkaar keihard nodig.’

Van Erp van NU’91 benadrukt als reactie dat ‘we nu eens moeten durven inzien dat er wezenlijke verschillen zijn tussen medewerkers in de zorg. De groep verpleegkundigen en verzorgenden heeft andere problemen en uitdagingen dan andere groepen, daarvoor zijn ook andere oplossingen nodig. Dat zegt niets over solidariteit. Dat zegt ook niets over dat de een minder is dan de ander. Het zegt wel iets over het vak van verpleegkundigen en verzorgenden, en dat moeten we nu ook gewoon eens durven benoemen, anders lossen we de grote vraagstukken niet op.’

Reacties werkgevers

Aan diverse werkgeversorganisaties (NVZ, NFU, ActiZ) is ook gevraagd hoe zij over 1 cao voor verpleegkundigen en verzorgenden denken. NVZ en NFU hebben aangegeven op dit moment geen standpunt in te nemen over deze discussie, ActiZ kon op dit moment niet reageren.

2 REACTIES

    • Alle disciplines hebben elkaar nodig, dat klopt. Zolang de verpleging de problemen maar oplost. Denk aan de vervoersdienst in het ziekenhuis die overleg heeft, verpleegkundige moet de patient dan maar brengen. Of daar tijd voor is of niet! Artsen die absoluut een patient willen opnemen ook al moet er gegoocheld worden met bedden en is er al nauwelijks tijd voor de patienten die er al liggen. Zonder de verpleging geen gezondheidszorg.
      Een eigen CAO zou echte waardering zijn voor de verpleging.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.