Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Eindelijk: verlost van de minutenregistratie

De 5-minutenregistratie wordt afgeschaft. Dit blijkt uit het nieuwe 'Kwaliteitskader wijkverpleging', waarover de partijen het zo goed als eens zijn, zo schrijft de Volkskrant. 
minustenregistratie

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft de Nederlandse Zorgautoriteit opgedragen de minutenregistratie af te schaffen. Er zal gewerkt worden aan een nieuwe manier van bekostigen, die minder tijdrovend is en minder gericht op productie.

Frustraties

De afschaffing vloeit voort uit de actie ‘Meer zorg, minder papier’ eind november van beroepsvereniging V&VN. De minutenregistratie voerde de top-5 aan van verpleegkundige frustraties over onnodige registraties. Wijkverpleegkundigen in het hele land voerden eind vorig jaar actie tegen het onnodige papierwerk en deden een dag lang alleen de administratieve handelingen die zij zelf nuttig vinden. Het ministerie van VWS heeft op basis van de klachten van verpleegkundigen een tien-puntenplan opgesteld. Naast het stoppen van registreren van handelingen per vijf minuten, staat ook de vereenvoudiging van zorginkoop op het actielijstje.

Zorgverzekeraars

Verplicht is de 5-minutenregistratie overigens nooit geweest. Maar in de praktijk had wel bijna elke thuiszorginstelling ermee te maken. De 5-minutenregistratie komt voort uit een beleidsregel van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Die schrijft elke vijf minuten registeren niet voor, maar laat zorgverzekeraars en instellingen vrij om daar afspraken over te maken. Het probleem is dat ze dat in de praktijk zelden deden. De bedoeling is dat tot het nieuwe bekostigingssysteem er is, zorgverzekeraars en zorgorganisaties dat de komende tijd wel gaan doen, zo meldde Sonja Kersten, directeur V&VN, aan Radio 1. V&VN wil een informatiepunt inrichten om werkgevers en wijkverpleegkundigen daarbij op weg te helpen, laat een woordvoerder van V&VN weten.

Lees ook: de 5-minutenregistratie: is-ie nou wel of niet niet verplicht?

1 REACTIE

  1. Wat is er nu precies veranderd? Vorig jaar toen ik nog als wijkvpk werkte, werd de tijd vastgesteld a.d.h.v. de diverse handelingen in het zorgplan. Voor elke handeling staat een bepaald aantal minuten. Al die minuten samen vormen de maximaal te besteden minuten bij de cliënt. Als je bij de cliënt inlogt en uitlogt, wordt het aantal minuten geregistreerd. Het aantal besteedde minuten per maand/tijdseenhoud mag die van het zorgplan niet overschrijden. Dit was zo en als ik dit stuk lees is dit nog steeds zo en is er dus niks veranderd. Of toch? Leg het mij uit.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.