Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Eis: meer loon voor medewerkers UMC

De vakbonden willen 2 procent salarisverhoging voor medewerkers in de UMC's.
Eis: meer loon voor medewerkers UMC

Dit staat in de Inzet voor de cao UMC 2011 van vakbond NU’91. De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de Universitair Medische Centra startten vorige week op 12 januari.

Loonsverhoging en eindejaarsuitkering
Naast de loonsverhoging van 2 procent willen de werknemersorganisaties de eindejaarsuitkering met ingang van 2011 al in de maand november uitbetalen in plaats van in december. Ze vergelijken het met het vakantiegeld in mei dat ook ruim voor de vakantieperiode wordt betaald.

Persoonlijk budget
Ook willen de werknemers het persoonlijk budget (PB) verhogen naar 1,5 procent. Het PB is van de medewerker, maar om er aanspraak op te kunnen maken, moet hij eerst in overleg met zijn leidinggevende. ‘De de organisatie heeft namelijk belangen waarmee de medewerker rekening moet houden,’ aldus de bonden. Vorig jaar bleek dat nog lang niet iedereen wist hoe ze het PB konden besteden. Daarom lanceerde vakbond AbvakaboFNV de website www.persoonlijkbudgetumc.nl. De website geeft antwoord op vragen en er is een aanbod samengesteld van trainingen die bekostigd kunnen worden met het persoonlijk budget.

Op 27 januari is er een tweede onderhandelingsronde voor de UMC’s. De eerste onderhandelingen voor de cao Ziekenhuizen start op 2 maart.

Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

5 REACTIES

 1. In de laatste UMC Cao staat:
  De toelage onregelmatige dienst bedraagt per gewerkt uur een percentage van het voor de medewerker
  GELDENDE SALARIS per uur
  In de vorige CAO VVT staat:
  Het percentage wordt ten hoogste berekend over het salaris overeenkomstig het MAXIMUM van salarisschaal
  FWG 35.
  Dus in het UMC krijgt iedereen zijn toelsag berekent over zijn/haar uurloon.
  In de sector VVT, en waarschijnlijk ook de andere zorgCAO’s, is er een maximum uurloon waarover de toeslag bepaalt wordt.
  Voorbeeld:als verpleegkundige in de wijk heb ik een uurloon van ongeveer 18 euro maar mijn ORT wordt berekend over net iets meer dan 15 euro !
  Dan kent de UMCsector een toeslag van 72 % terwijl in alle andere zorgCAO’s 60 % het hoogste percentage is.
  Heel begrijpelijke dat de collega’s die in de UMC werken protesteren als NFU aankondigt de ORT (cq TOD)voor de avonden en zaterdagen te willen afschaffen in de volgende UMC-CAO !!

 2. Lees alle reacties
 3. De NFU beschrijft in hun inzet dat de vorige CAO teveel geld heeft gekost. Destijds was er echter sprake van het “gelijktrekken” met vergelijkbare CAO’s. De CAO UMC had destijds een inhaalslag te maken, moest meer marktconform zijn.
  De inzet van de NFU bij de CAO 2011 is om de ORT grotendeels af te schaffen; Geen ORT meer in de late dienst op werkdagen, geen ORT meer op zaterdag overdag.
  Ik ben bang dat wij als verpleegkundigen in de UMC’s er financieel flink op achteruit zullen gaan; de uiteindelijke CAO zal ws de inflatie niet dekken en wanneer de ORT verminderd wordt, lever je ook salaris in.
  Ik wacht het in spanning af.

 4. @Robin: Die 2% is voor een jaar. Dat is in de eis vd vakbonden als het goed is de looptijd van de CAO.
  @Tom: op Bijzijn staat niet het tegenovergestelde. De NFU heeft als werkgever tegenovergestelde eisen. Het artikel op bijzijn.nl gaat uit van die eisen, dit artikel van de eisen van de vakbond.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.