Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eiwitarme voeding tegen overgewicht

Een eiwitarme voeding van de baby zou op latere leeftijd het risico op zwaarlijvigheid beperken. Zo luidt de eerste voorlopige conclusie uit een Europese studie genaamd ‘EU Childhood Obesity Programme’. 

De doelstelling van het onderzoek was de invloed van moedermelk en flesvoeding met verschillende eiwitgehalten vergelijken met bepaalde waardes (gewicht, lengte) bij baby’s en oudere kinderen.

Getest
Sinds 2002 wordt deze theorie getest bij 900 kinderen in vijf Europese landen: België, Duitsland, Italië, Polen en Spanje. De geteste kinderen worden gevolgd tot ze acht jaar (2012) zijn. Eén derde van de groep kreeg borstvoeding. Deze groep dient als controle. De andere baby’s kregen gedurende 12 maanden ofwel melk met een laag eiwitgehalte, ofwel melk met een hoger eiwitgehalte.

Eiwitgehalte
Zowel op de leeftijd van 12 als 24 maanden hadden de kinderen die gevoed werden met kindermelk met een hoger eiwitgehalte een duidelijk hoger gewicht en een hogere BMI (body mass index) dan de kinderen die borstvoeding kregen of gevoed werden met melk met een laag eiwitgehalte. De groei van de kinderen die gevoed werden met kindermelk met een lager eiwitgehalte was bovendien vergelijkbaar met de groei van de kinderen die borstvoeding kregen, en dit zeker al tot de leeftijd van 24 maanden.

Resultaat
Voorlopig resultaat: kunstmelk met een laag eiwitgehalte houdt dus geen risico in voor wat de voedingsbehoeften van zuigelingen en kinderen betreft. Dat kan niet gezegd worden van kunstmelk met een hoog eiwitgehalte.

Tekst: Redactie KraamSupport
babyinfo en www.e-gezondheid.be

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.