Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ervaar dementie met Into D’ementia

De ervaringstraining Into D'ementia gaat morgen officieel van start. Into D'ementia laat je in een speciaal ontwikkelde simulatieruimte ervaren hoe het is om dementie te hebben.

De ervaringstraining is bedoeld voor iedereen die wel eens te maken heeft met dementerenden. In een speciaal ontwikkelde simulatieruimte ervaren gezonde mensen verwarring, onzekerheid, desoriëntatie en andere gevoelens die dementerenden dagelijks hebben. Door het zelf te beleven, zou meer begrip en compassie moeten ontstaan voor dementerenden, wat volgens de ontwikkelaars weer leidt tot betere zorg.

Simulatie in een mobiele container
De training bestaat uit een voorgesprek, een individueel bezoek aan de simulator, een nagesprek en een groepssessie. De simulatie vindt plaats in een mobiele container, waarin een woonkeuken is gebouwd. Door gebruik te maken van interactieve technieken, virtual reality, audio, beeld, fysieke objecten en inzichten uit de gaming industrie beleeft iedere bezoeker een eigen verhaal dat ontleend is aan de praktijk.

Waar bezoeken?
Omdat Into D’mentia is gebouwd in een mobiele cabine kan de training op locatie gegeven worden. In principe kan hij overal staan, bijvoorbeeld in de buurt van een verzorgingstehuis of een onderwijsinstelling. Into D’mentia is bedoeld voor mantelzorgers, professionele zorgverleners, studenten die een zorgopleiding volgen en anderen die beroepsmatig of via vrijwilligerswerk veel contact hebben met dementerenden.

Zorginnovatie
Into D’mentia is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek op het gebied van beleving en empathieontwikkeling. Het uitgangspunt van Into D’mentia is dat iets zelf ervaren de meest indringende en daarmee meest effectieve vorm van leren is. Into D’mentia is ontwikkeld door Minase, De Wever, Zorggroep Elde, VU Medisch Centrum, Tilburg University, Ideon en Gleijm & van der Waart.

Into D’mentia
Door: redactie Nursing, Nienke Berends

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.