Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

ESBL bacterie eist eerste dode

Een 85-jarige vrouw is begin dit jaar overleden als gevolg van besmetting met een resistente ESBL-bacterie. De vrouw behoorde niet tot een risicogroep.
ESBL bacterie eist eerste dode

Dit maakte medisch microbiologe Maurine Leverstein-Van Hall, onderzoekster van het RIVM, vrijdag op een congres bekend. ‘De vrouw was weliswaar op leeftijd maar ze was niet ziek en gebruikte geen antibiotica. Ze was alleen bedlegerig omdat haar wervels wat waren ingezakt.’

Urineweginfecties
ESBL (Extended Spectrum Beta-Lactamase) is een enzym dat door enkele darmbacteriën wordt geproduceerd in de darm. Door de ESBL’s zijn de bacteriën resistent tegen antibiotica van de derde generatie. Die antibiotica worden in ziekenhuizen gebruikt bij ernstige infecties en bij patiënten die niet meer reageren op de gewone antibiotica die huisartsen voorschrijven. Infecties bij de vaak al zwakke patiënten zijn moeilijk te behandelen en soms zelfs onbehandelbaar. De patiënt die nu is overleden, een 85-jarige vrouw, stierf aan een urineweginfectie.

Wat kun je als verpleegkundige doen om verspreiding van ESBL te voorkomen? Lees hier vijf vragen over ESBL.

Lees ook: ESBL-bacterie ook in verpleeghuis

NOS
Door: redactie Nursing

5 REACTIES

  1. Wat mijn mening is leuk dat er veehouders willen voorkomen dat hun kippen of andere dieren ziek worden door ze vol te stoppen met antibiotica. Ook vind ik kwalijk van de farmaceutisch industrie die producten leveren. Natuurlijk zij maken vetten winst!! Maar de gevolgen worden steeds duidelijk steeds meer bacterien worden resistent de afgelopen jaren hoor ik niks anders. Ik vind dat zij hiervoor moeten opdraaien en miljoenen tot miljairden moeten gaan betalen aan de gezondheid zorg voor alle kosten die nu gemaakt moeten worden. Om de patienten weer beter te maken!!

  2. Lees alle reacties
  3. Dat is erg leuk M, maar heb je wel eens gezocht waarvoor ESBL staat?
    ESBL staat voor ESBL_vormende bacteriën deze zijn resistent voor !alle! antibiotica van de derde generatie. Er bestaat nog geen antibiotica tegen die bacteriën. En alle overigen hebben geen effect (niet eens een vertragend effect)

  4. Eens met Lubke, is er reden om aan te nemen dat een gezonde man/vrouw van 45 hier ook aan bezweken zou zijn? We kunnen er van uitgaan dat oudere mensen standaard tot de risicogroep behoren, zeker als ze in hun leven al tig AB-kuren gehad hebben, wat de kans op resistentie natuurlijk verhoogt. We gaan weer dezelfde kant op als het H1N1 virus, om dit zo in de publiciteit te brengen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.