Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ethanol op de werkplek kankerverwekkend

DEN HAAG - Langdurige blootstelling aan ethanol op de werkplek kan kanker veroozaken. Dat valt te lezen in een advies dat de Gezondheidsraad geschreven in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Ethanol op de werkplek kankerverwekkend

De Gezondheidsraad heeft voorgesteld om Maximaal Aanvaardbare Concetraties (MAC)-waarden voor ethanol in te stellen voor langdurige belasting en voor piekbelasting op de werkplek. Door langdurige belasting op de werkplek gedurende een loopbaan van veertig jaar aan ethanol, ontstaat een groter risico op borstkanker bij vrouwen, en op darmkanker.

Desinfectie
Ethanol wordt in de zorg gebruikt voor desinfectie. Verpleegkundigen kunnen ermee in aanraking komen in de vorm van damp, die ze inademen, of via de huid, bijvoorbeeld bij handdesinfectie. Blootstelling van de huid aan ethanol kan huidirritatie veroorzaken en draagt bij aan de interne (lichamelijke) belasting. Daarom gaat de Gezondheidsraad ook een zogenaamde huidnotitie opstellen.

Wettelijke normen

Het is de bedoeling dat dit advies van de Gezondheidsraad moet leiden naar wettelijke normen voor beroepsmatige blootstelling aan ethanol. Het advies is op 10 juli 2006 aangeboden aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.