Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Europa zoekt zorgpersoneel

Crisis of niet: de Europse zorgsector kent nog steeds een groeiende vraag naar personeel. Overigens is Nederland juist één van de landen waar de groei achterblijft. Dit zegt de Europese Commissie op basis van de European Vacancy Monitor (EVM).
Europa zoekt zorgpersoneel

De EVM is een bulletin dat ieder kwartaal verschijnt om de mogelijkheden en belemmeringen op de Europese arbeidsmarkt in kaart te brengen. Het is onderdeel van het Europa 2020-initiatief ‘An Agenda for New Skills and Jobs’.

Groei in zorgsector, ook tijdens crisis

De crisis zorgt al jaren voor een algemene krimp op de Europese arbeidsmarkt. De zorgsector blijkt dus een uitzondering op die regel. Tussen 2008 en 2012 groeide het gemiddelde aantal werknemers in de zorg jaarlijks met 2 procent. En ook de voorspellingen zijn gunstig. Echter: Nederland en enkele andere landen bleven achter in de groei en het is ook de vraag in hoeverre de positieve toekomstverwachtingen van toepassing zullen zijn op ons land. Want voor alle EU-landen geldt dat het aantal werknemers in de zorg afhankelijk is van beleidsveranderingen op dit vlak.

Verklaring van de groei

De Europese Commissie noemt een aantal verklaringen voor de aanhoudende groei in de zorg:

  • vergrijzende bevolking;
  • verbeteringen in de techniek en behandelingen;
  • het feit dat mensen hogere kwaliteit verwachten;
  • meer aandacht voor preventieve zorg.

Gemiddeld werkt in de EU een op de tien werknemers direct in de zorg. Bovendien biedt de zorg ook indirect banen aan Europeanen, van facilitaire diensten tot onderzoek en ontwikkeling. Frankrijk en Groot-Brittannië leveren het meeste zorgpersoneel: respectievelijk 32 en 30 procent van al het zorgpersoneel in de 27 EU-landen komt hier vandaan.

Nederland

In Nederland is iets minder dan 30 procent van de zorgprofessionals tussen de 50 en 64 jaar. Dat is vergelijkbaar met het Europese gemiddelde van oudere medewerkers: 28 procent. In Nederland werken relatief weinig buitenlandse werknemers in de zorg. In ons land is dat 7 procent; dit percentage is alleen nog lager in Portugal en Finland (ongeveer 2,5 procent) en in een aantal Oost-Europese landen (minder dan 1 procent).

Bron: European Vacancy Monitor (EVM) September 2013

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.