Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Europese richtlijnen medicatievoorschrift

De Europese commissie heeft richtlijnen uitgevaardigd voor medicatievoorschriften die in het ene Europese land worden uitgeschreven en in het andere worden ingediend.

Dit speelt bijvoorbeeld bij patiënten die na een behandeling in het buitenland weer terugkeren naar hun eigen land met een herhaalrecept en bij patiënten met een chronische ziekte die in een ander Europees land verblijven.

 

2,3 miljoen
Het aantal recepten dat binnen Europa over de grens wordt ingeleverd ligt rond de 2,3 miljoen per jaar. De Europese Commissie schat dat de helft van de patiënten met een buitenlands recept in de problemen komt doordat hun recept niet wordt herkend. Om deze problemen te voorkomen moeten voorschrijvers zich aan de Europese richtlijnen gaan houden wanneer zij weten dat het recept bedoeld is voor gebruik over de grens. De richtlijnen moeten waarborgen dat in ieder geval duidelijk is wie de voorschrijver is, wie de patiënt is en wat de generieke naam is van het voorgeschreven product.

 

De Europese lidstaten krijgen tot 25 oktober 2013 de tijd om de richtlijnen in te voeren.

 

Bron: Europese Commissie
Auteur: redactie TvZ / Esther van Heeswijk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.