Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Evidence based richtlijn Zorg en revalidatie voor patiënten met een beroerte

Op 30 januari lanceerde het UMC Utrecht de eerste evidence based verpleegkundige revalidatierichtlijn ter ondersteuning van de dagelijkse zorg voor patiënten met een beroerte. Aan de richtlijn hebben ongeveer honderd verpleegkundigen en andere zorgprofessionals uit 33 Nederlandse zorg- en onderwijsinstellingen meegewerkt.

 

De kracht van de richtlijn is volgens de opstellers dat de beschikbare kennis op een systematische en wetenschappelijke wijze gebundeld, vertaald is naar praktische aanbevelingen voor de dagelijkse zorg. De rol van verpleegkundigen in de zorg voor patiënten met een beroerte krijgt hiermee een stevige inhoudelijke en wetenschappelijk gefundeerde basis.

In de richtlijn wordt benadrukt dat functioneel, doel- en taakgericht oefenen een positieve invloed heeft op het herstel van patiënten met een beroerte. Het is daarom belangrijk dat verpleegkundigen de dagelijkse zorg als training zien en de patiënt tijdens de zorg bepaalde activiteiten laten oefenen. Patiënten die een beroerte hebben gehad kampen onder meer met cognitieve problemen, depressie, problemen met seksualiteit, slikstoornissen en ondervoeding. Al deze thema’s worden behandeld in de richtlijn. Aanbevolen wordt de voedingstoestand van iedere patiënt te screenen en bij (risico op) ondervoeding effectieve interventies toe te passen. Ook worden screeningsinstrumenten aanbevolen die verpleegkundigen kunnen toepassen om depressie vast te stellen.

 

De Verpleegkundige Revalidatierichtlijn Beroerte is ontstaan in een samenwerkingsproject tussen het Lectoraat verpleegkundige en paramedische zorg voor mensen met chronische aandoeningen van de Hogeschool Utrecht, de divisie Hersenen van het UMC Utrecht en Landspítali University Hospital in IJsland. Projectleider was dr. Thóra Hafsteinsdóttir van de divisie Hersenen van het UMC Utrecht.

 

Verpleegkundigen die meer informatie willen krijgen over de richtlijn kunnen contact opnemen met Thóra B. Hafsteinsdóttir, e-mail: t.hafsteinsdottir@umcutrecht.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.