Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ex-kankerpatiënten tevreden over leven

Ex-kankerpatienten zeggen tevreden te zijn met de kwaliteit van hun leven. Tachtig procent van de overlevers van borstkanker zegt zelfs positieve veranderingen na de ziekte te hebben ervaren.
Ex-kankerpatiënten tevreden over leven

Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek van psychologe Floortje Mols van de Universiteit van Tilburg. Voor het Integraal Kankercentrum Zuid bekeek zij de kwaliteit van leven van ruim tweeduizend ex-kankerpatienten die vijf tot vijftien jaar geleden de diagnose kregen. Met name ex-borstkankerpatienten blijken positief te kijken naar het leven dat zij nu leiden. Wel is bij deze groep het aantal lichamelijke klachten na genezing het grootst.

Nieuwe kijk op leven
Ook mensen die baarmoederhalskanker, prostaatkanker of lymfeklierkanker hebben doorgemaakt gaven in het onderzoek aan dat ze de kwaliteit van leven als voldoende of goed ervaren. Velen zeiden een nieuwe kijk op het leven te hebben of hebben een nieuwe hobby of meer intensiteit in de sociale contacten gevonden.

Aandacht
Mols roept ondanks de positieve uitkomsten op om vanuit de zorg veel aandacht te blijven besteden aan (psychosociale) gevolgen van kanker. Zij promoveert volgende maand op haar onderzoek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.