Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Expertfunctie voor verpleegkundige in nieuwe richtlijn Parkinson

In de nieuwe multidisciplinaire richtlijn Parkinson in het verpleeghuis wordt de focus gelegd op een coördinerende functie voor de verpleegkundige.
Expertfunctie voor verpleegkundige in nieuwe richtlijn Parkinson

Parkinsonverpleegkundige Herma Kats was betrokken bij de totstandkoming. Volgens haar is het belangrijk dat minimaal één verpleegkundige of verzorgende in het verpleeghuis zich specialiseert in de ziekte van Parkinson, en dit is dan ook in de richtlijn opgenomen. ‘Zorgverleners in verpleeghuizen zien over het algemeen maar een paar patiënten met Parkinson per jaar, waardoor er weinig expertise wordt opgebouwd. Ook is slechts bij een klein deel van de patiënten met de ziekte in verpleeghuizen een parkinsonverpleegkundige betrokken. Dit is voor een deel te wijten aan het feit dat in een aantal regio’s geen parkinsonverpleegkundige werkzaam is, of dat er geen mogelijkheden zijn om transmuraal te kunnen werken. Daarom zou in ieder geval iemand binnen het eigen team verdieping in de omgang met patiënten met de ziekte van Parkinson moeten krijgen. Een verpleegkundige is daar een goede persoon voor, of een Eerst Verantwoordelijke Verzorgende.’

Expertise verpleegkundige
Voor de verpleegkundige in het verpleeghuis is vooral een expertfunctie weggelegd. Herma Kats: ‘Als bron van expertise naar de verzorgenden, en om een brug te slaan tussen de specialist ouderengeneeskunde, verzorgenden, mantelzorgers en eventueel de tweede lijn. De verpleegkundige kan hen informeren, adviseren en begeleiden met betrekking tot de zorg. Ook is zij de aangewezen persoon om bijscholing te geven aan zorgverleners op een verpleeghuisafdeling.’

Nieuwe richtlijn Parkinson in het verpleeghuis
In 2010 verscheen de een Multidisciplinaire richtlijn Ziekte van Parkinson, dat zich vooral richtte op de diagnostiek, therapie en netwerkzorg en grotendeels op de thuiswonende patiënt. Behandeladviezen voor mensen met de ziekte van Parkinson in het verpleeghuis bestonden tot op vandaag niet, terwijl bij deze doelgroep de zorg en behandeling juist zeer complex is. Daarom is deze handreiking voor Multidisciplinaire parkinsonzorg in het verpleeghuis ontwikkeld. De opzet volgt die van de multidisciplinaire richtlijn ziekte van Parkinson, maar kan apart gebruikt worden. Waar de multidisciplinaire richtlijn een compleet naslagwerk is, richt deze handreiking zich vooral op de dagelijkse praktijk in het verpleeghuis.

Voor wie?
De handreiking is bedoeld voor alle professionals (specialisten ouderengeneeskunde, paramedici, psychosociale hulpverleners, verpleegkundigen en verzorgenden), die betrokken zijn bij de zorg voor en behandeling van parkinsonpatiënten. Bekijk de richtlijn hier.

Door: redactie Nursing

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.