Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fatale fouten amper gemeld bij inspectie

Ziekenhuizen en huisartsenposten melden fatale incidenten nauwelijks bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Daardoor kan weinig lering worden getrokken uit fouten.

Instellingen zijn sinds vorig jaar verplicht alle calamiteiten door te geven, maar het aantal meldingen nam amper toe.
Vorig jaar werden 550 incidenten gerapporteerd waarbij patiënten overleden of letsel opliepen. Dit blijkt uit het jaarbericht van de inspectie dat woensdag is gepubliceerd.

Overlijden
Op grond van buitenlandse cijfers gaat de inspectie ervan uit dat in Nederlandse ziekenhuizen jaarlijks tussen de twee- en vijfduizend patiënten overlijden als gevolg van medische fouten of het toepassen van gedateerde behandelmethoden.
In 2005 werd echter slechts melding gemaakt van 245 sterfgevallen. In 40 procent van die gevallen was sprake van een persoonlijke fout of een organisatorische misser.

Thuis
De IGZ kreeg vorig jaar ook meldingen over incidenten die zich voordeden bij de behandeling van patiënten thuis. Voor dialyse, beademing en pijnbestrijding via infuuspompen is opname in een ziekenhuis lang niet altijd noodzakelijk, maar patiënten, mantelzorgers en ook zorgverleners zijn vaak minder geschoold om met de apparatuur om te gaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.