Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fietsende werknemers minder vaak ziek

Werknemers die regelmatig de fiets pakken naar hun werk zijn minder vaak ziek dan collega's die stug met de auto of trein gaan.
Fietsende werknemers minder vaak ziek

Fietsende werknemers verzuimen gemiddeld één dag minder per jaar. Bovendien kunnen zij werkgevers veel geld besparen. Wanneer het aantal werknemers dat naar het werk fietst met één procent toeneemt, kan dat een kostenbesparing van 27 miljoen euro opleveren. Dat blijkt uit onderzoek van TNO.

Ziekteverzuim
De conclusies van het TNO-onderzoek lijken een open deur. Het is immers algemeen bekend dat lichaamsbeweging gezond is voor de mens en dat sporten het ziekteverzuim kan verminderen. Maar het effect van ‘woon-werkfietsen’ is nooit eerder onderzocht. Daarom vroeg TNO ruim 1200 medewerkers van drie grote Nederlandse organisaties naar hun rijwielgebruik.

Subsidies
Hieruit blijkt dat 64 procent een regelmatige fietser is. Niet alleen zijn zij minder vaak ziek dan niet-fietsers, het ziekteverzuim daalt naarmate de afstand en het gebruik toenemen. Overheid en werkgevers moeten de fietser dan ook stimuleren, adviseert TNO. Met subsidies en campagnes kunnen werknemers over de streep worden getrokken zich in het zweet te trappen.

Goede voorbeeld
Het wordt extra aantrekkelijk, blijkt uit het onderzoek, als mensen hun fiets veilig kunnen stallen en op het werk even onder de douche kunnen springen. De overheid geeft het goede voorbeeld. De 123.000 rijksambtenaren kunnen inmiddels een vergoeding krijgen van vijftien cent per gefietste kilometer. Een automobilist ontvangt voor woon-werkverkeer ‘slechts’ vijf cent per kilometer.

De Ondernemer
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.