Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fouten in strafzaak Lucia de Berk

De rechtszaak tegen verpleegkundige Lucia de Berk wordt opnieuw bekeken. De Commissie evaluatie afgesloten strafzaken (CEAS) stuitte namelijk op fouten van politie en justitie.

De belangrijkste conclusie is dat de zaak zich op één onderdeel leent om te worden voorgelegd aan de Hoge Raad via een zogenoemd herzieningsverzoek. Lucia de Berk kreeg eerder levenslang vanwege de moord op zeven patiënten. Naar aanleding van het onderzoeksrapport heeft ze haar advocaat medegedeeld dat ze nu vrijgesproken moet worden.

Fundamentele fouten

Lucia’s advocaat, Stijn Franken, vindt dat er ‘fouten van fundamentele aard’ zijn gemaakt. Die fouten hebben betrekking op de dood van een baby in het Juliana Kinderziekenhuis.  Deskundigen verschillen van mening over de vraag of wetenschappelijk gezien kan worden vastgesteld dat de baby aan digoxinevergiftiging is overleden.

Tunnelvisie
Als dit bewijs wegvalt, blijft er weinig over voor het Openbaar Ministerie. De overige bewezen moordzaken zijn gebaseerd op het feit dat de slachtoffers allen vielen op momenten dat De Berk dienst had. Omdat er verder geen direct bewijs was, vindt de onderzoekscommissie dat politie en Openbaar Ministerie onvoldoende oog hebben gehad voor alternatieve scenario’s.


Nader onderzoek
De commissie adviseert daarom te bekijken of alsnog nader onderzoek kan worden verricht naar de overige sterfgevallen. Zo zou nader bekeken moeten worden of het aantal sterfgevallen in de periodes dat Lucia de B. in het ziekenhuis werkte, inderdaad statisch gezien heel hoog was, zoals eerder werd aangenomen.

Voor de Kerst
De dochter van Lucia de Berk, Fabiënne Kuipers, zei gisteren in het actualiteitenprogramma EénVandaag dat ze verwacht dat haar moeder nu wordt vrijgesproken. ‘Ik hoop dat ze nog voor de Kerst weer thuis is’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.