Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Fusies goed voor kwaliteit zorg’

Fusies in de zorg tussen bijvoorbeeld ziekenhuizen zijn goed voor de kwaliteit van de zorg. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) concludeert dat in het rapport Schaal en Zorg waarover de Volkskrant woensdag heeft geschreven.

 

De RVZ deed onderzoek naar de maatschappelijke effecten van fusies in de zorg omdat de Tweede Kamer de laatste tijd steeds kritischer wordt over de golf van fusies die sinds enkele jaren over de zorgwereld spoelt. De Kamer wil zelfs een fusie in de zorg blokkeren.

Verbeteringen

Fusies zorgen er, volgens de RVZ, voor dat instellingen meer tijd en geld hebben voor verbetering van de kwaliteit van zorg. De RVZ concludeert dat er bij gefuseerde instellingen de laatste jaren alleen maar meer vestigingen zijn bijgekomen. Dat betekent dat de zorg beter bereikbaar is geworden voor patiënten.

Genezing

De RVZ benadrukt dat patiënten die in grote, gespecialisteerde ziekenhuizen worden behandeld, vaak een betere kans op genezing hebben. Als voorbeeld noemt voorzitter Rien Meijerink in de Volkskrant vrouwen met eierstokkanker. Zij hebben in gespecialiseerde ziekenhuizen 30 tot 40 procent meer kans op genezing dan in kleinere ziekenhuizen. Meijerink verbaast zich erover dat de Tweede Kamer steeds negatiever oordeelt over schaalvergroting. Volgens hem laten de Kamerleden zich beïnvloeden door de SP die tegenstander is van marktwerking in de zorg.

de Volkskrant

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.