Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gebrekkige handhygiëne struikelblok bij versoepeling MRSA-richtlijn

Versoepeling van isolatiemaatregelen bij een vermoeden van MRSA zit er voorlopig niet in. Dit meldt Thea Daha van de Werkgroep Infectie Preventie aan TvZ. De introductie van sneltesten leek aanleiding om de richtlijnen te versoepelen, maar onder andere gebrekkige handhygiëne van verpleegkundigen en artsen staat dit in de weg.

De Werkgroep Infectiepreventie is op dit moment bezig om de MRSA-richtlijnen te herzien. Nieuwe onderzoeksresultaten geven hier aanleiding toe.

 

Sneldiagnostiek

Vooral het proefschrift van Marjan Wassenberg, die afgelopen november promoveerde aan de Universiteit Utrecht, trok veel aandacht. Zij onderzocht de kosten en effecten van het MRSA-beleid in de Nederlandse ziekenhuizen. Ze toonde onder andere de effectiviteit aan van MRSA-sneldiagnostiek. Na een negatieve MRSA-test kunnen isolatiemaatregelen veilig worden opgeheven, zo blijkt. Hierdoor kan het aantal onnodige isolatiedagen met 60 of 48 procent worden gereduceerd, afhankelijk van de gebruikte test.

 

Handhygiëne

In een reactie op het proefschrift van Wassenberg liet Daha, adviseur infectiepreventie bij de WIP, nog weten dat de preventieve isolatie van MRSA-patiënten in ziekenhuizen ‘onder bepaalde voorwaarden’ zou kunnen worden afgeschaft. Maar in de praktijk blijken weinig ziekenhuizen aan deze ‘bepaalde voorwaarden’ te kunnen voldoen, zodat bijna alles voornamelijk bij het oude blijft. Daha: ‘Versoepeling van het MRSA-isolatiebeleid kan alleen als er in een ziekenhuis een goed hygiënebeleid is én 100 procent naleving van de handhygiëne én de MRSA-kweek binnen 24 uur bekend is.’ Vooral handhygiëne is een struikelblok, ook kunnen niet alle ziekenhuizen een sneltest doen. Naar verwachting verschijnen de geactualiseerde richtlijnen deze zomer of herfst.

 

Bron: WIP

Redactie TvZ / Toine de Graaf

 

  • Lees meer over MRSA en andere bedreigende infectieziekten in nr 3 van TvZ (verschijnt half juni).

 

Nog geen abonnee? Neem vrijblijvend een proefabonnement: 3 nummers voor € 29,50 (abonnement stop automatisch)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.