Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gebruik antidementica verdrievoudigd

Het aantal gebruikers van geneesmiddelen tegen dementie is meer dan verdrievoudigd. Dat blijkt uit cijfers van de GIPdatabank van het College voor Zorgverzekeringen over de jaren 2005 tot 2009.
Gebruik antidementica verdrievoudigd

Dat meldt Medisch Contact. De meeste mensen (13.000 van de 25.000) gebruiken rivastigmine (Exelon). De pleisters zijn twee keer zo populair als de capsules. De meeste gebruikers zijn ouder dan 75 jaar.

Gedragsproblemen bij dementie
Antidementica worden niet alleen ingezet om het dementieproces te vertragen, maar ook tegen gedragsproblemen bij dementie. De middelen worden gebruikt als aanvulling op de antipsychotica, die in een slecht daglicht zijn komen te staan vanwege het verhoogde risico op CVA of overlijden. De Verenso-richtlijn Probleemgedrag uit 2008 noemt een aantal toepassingen, zoals rivastigmine bij Lewy-body-dementie.

Antipsychotica
Volgens klinisch geriater Paul Jansen, tevens en lid van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, zijn de antidementica echter geen volwaardige vervanging van de antipsychotica. ‘Bij gedragsproblemen is een hele waslijst met middelen geprobeerd, maar niet één middel springt er bovenuit.’

Medisch Contact
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.