Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gebruik kwaliteitsindicatoren efficiënter en effectiever’

De administratieve lasten bij het verzamelen van gegevens voor indicatoren zijn te hoog. De NVZ benoemt daarom vier speerpunten om het gebruik van kwaliteitsindicatoren efficiënter en effectiever te maken.
'Gebruik kwaliteitsindicatoren efficiënter en effectiever'
Foto: NVZ

Uitkomsten worden belangrijker. Dat staat in het recent gepubliceerde NVZ-brancherapport ‘Zorg toont’. De uitkomsten van behandelingen worden vaker gemeten waardoor veel structuur en procesindicatoren kunnen vervallen. Daarnaast is het efficiënter om te registreren ‘aan de bron’. Dat betekent dat de gegevens na een eerste registratie op meerdere plekken gebruikt kunnen worden. Dit voorkomt dubbel werk. Tegelijkertijd is het belangrijk om bij het registeren overal dezelfde werkwijze en coderingen te gebruiken. Vervolgens worden kwaliteitsregistraties getoetst op effectiviteit en doelmatigheid. Dit levert inzicht in kosten en opbrengsten op. Met deze vier speerpunten komt steeds betere informatie beschikbaar over de prestaties van de Nederlandse ziekenhuiszorg.

Speerpunten

De speerpunten luiden als volgt:

1. Vaker uitkomsten van behandelingen meten waardoor veel structuur- en procesindicatoren kunnen vervallen.

2. Efficiënter registreren van indicatoren door eenmalige registratie aan de bron en het op elkaar afstemmen van systemen, zodat de gegevens op meerdere plekken gebruikt kunnen worden.

3. Zorgen voor uniformiteit bij registratie en overal dezelfde werkwijzen en coderingen hanteren.

4. Toetsen van kwaliteitsregistraties op effectiviteit en doelmatigheid om zo een goede inschatting te kunnen maken van de kosten en de baten.

Klik hier voor een samenvatting van het rapport.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.