Geef wijkverpleegkundige meer verantwoordelijkheid’

De verantwoordelijkheid voor zorg aan huis moet in handen komen van wijkverpleegkundigen, verzorgenden en wijkzorgteams. Dat schrijven SP-Tweede Kamerleden Agnes Kant en Renske Leijten vandaag in Trouw.

 

‘Geef die teams de vrijheid om zorg en hulp te verlenen en te organiseren, van de aanmelding en beoordeling tot de uitvoering. De kosten van de bureaucratie, maar ook van de managementlagen in de zorg zullen hierdoor dramatisch dalen’, aldus de Kamerleden. De verantwoordelijkheid moet weg bij het management, vindt het tweetal.

Patiëntenstops

Volgens de SP’ers zijn de patiëntenstops in de thuiszorg een gevolg van de marktwerking. ‘Door de voortdurende dreiging dat de zak met geld leeg is, komt het recht op zorg in gevaar. Plaats de zorg dan ook nog eens in een marktomgeving waarbij geconcurreerd moet worden met andere zorginstellingen, dan is het niet zo gek dat zorginstellingen eerst zeker willen weten dat ze ook geld krijgen voor de zorg die ze leveren. Zolang ze deze garantie niet krijgen, zullen er elk jaar patiëntenstops zijn.’

Trouw

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.