Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen berisping maar waarschuwing voor euthanasie bij dementie

De specialist ouderengeneeskunde die enkele jaren geleden euthanasie verleende bij een 74-jarige vrouw met gevorderde dementie krijgt toch geen berisping maar alleen een waarschuwing. Dat heeft het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (CTG) besloten, schrijft Medisch Contact.
Wilsverklaring en reanimeer-mij-niet penning. (Foto: ANP)

De specialist ouderengeneeskunde verleende in april 2016 euthanasie bij een 74-jarige vrouw met gevorderde alzheimer. De Regionale Toetsingscommissie Euthanasie (RTE) oordeelde begin 2017 dat de arts in deze zaak niet zorgvuldig had gehandeld.

Onduidelijke wilsverklaring

De vrouw had een wilsverklaring, maar die was volgens de commissie onduidelijk en tegenstrijdig. De arts had op basis van die wilsverklaring niet de conclusie mogen trekken dat het euthanasieverzoek vrijwillig en weloverwogen was, stelde de RTE. De arts had volgens dat oordeel meer ruimte moeten maken voor het bespreken van levensbeëindiging. Volgens de commissie overschreed de specialist ouderengeneeskunde bovendien een grens toen ze zonder de patiënt te informeren midazolam toediende.

Zorgvuldig

Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg ging mee in het oordeel van de commissie, en gaf de arts in juli 2018 een berisping. De specialist ouderengeneeskunde ging tegen deze uitspraak in hoger beroep, en krijgt nu dus alleen een waarschuwing. Het Centraal Tuchtcollege vindt namelijk dat de arts niets te verwijten valt op het punt van het volgen van de wilsverklaring. ‘Zij heeft haar afwegingen op zorgvuldige wijze en met inachtneming van de relevante omstandigheden gemaakt. Het is ook niet onwaarschijnlijk te achten dat met deze uitleg de wens van de patiënte tot uitdrukking is gebracht.’

Advies

In het rapport staat dat de arts de patiënt uitgebreid heeft geobserveerd en de wilsverklaring heeft besproken met haar eigen team en een psychiater die ook SCEN-arts is. Ook vroeg de specialist ouderengeneeskunde advies aan een tweede SCEN-arts, een consulent van de Levenseindekliniek, de eerste geneeskundige van haar instelling, de expertisemanager specialistische doelgroepen van het verpleeghuis en de huisarts van de patiënt.

Bespreken

Het Centraal Tuchtcollege geeft de arts wel een waarschuwing, omdat ook deze instantie vindt dat de arts een poging had moeten doen euthanasie en het gebruik van midazolam te bespreken. ‘Dat mag niet achterwege blijven bij een zorgvuldige uitvoering, ook niet bij een volledig wilsonbekwame patiënt’, aldus het Centraal Tuchtcollege.

Strafrechtelijk vervolgd

In november vorig jaar werd bekend dat de arts ook strafrechtelijk wordt vervolgd. Sindsdien heeft het Openbaar Ministerie daar geen uitspraken meer over gedaan.

Wat moet je als verpleegkundige weten over euthanasie bij dementie?
De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) wil graag dat er meer duidelijkheid komt over euthanasie bij dementie, om zo onrust te voorkomen. Wat moeten verpleegkundigen hierover weten?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.