Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

‘Geen borstvergroting voor Nederlandse verpleegkundigen’

Nederlandse verpleegkundigen hoeven niet te rekenen op een gratis borstvergroting zoals in Tsjechië, zegt V&VN.
'Geen borstvergroting voor Nederlandse verpleegkundigen'

Dat zegt de beroepsorganisatie in reactie op het nieuws dat de Iscare kliniek in Praag het tekort aan verpleegkundigen oplost door gratis cosmetische operaties aan te bieden. Verpleegkundigen die bij het ziekenhuis in dienst treden, mogen kiezen uit een borstvergroting, een buikwandcorrectie en liposuctie. De borstvergroting is het populairst onder de toegestroomde verpleegkundigen.

Magneetziekenhuizen
Voorlichter Monique Verkerk denkt dat Nederlandse verpleegkundigen niet zitten te wachten op een gratis borstvergroting. Het is niet verstandig als Nederlandse ziekenhuizen het Tsjechische voorbeeld zouden volgen, meent ze. Zij denkt dat ziekenhuizen veel meer kans van slagen hebben om nieuwe verpleegkundigen aan te trekken als zij het magneetconcept zouden omhelzen. Magneetziekenhuizen zijn ziekenhuizen met een grote aantrekkingskracht op nieuw personeel: de kwaliteit van zorg en het werkplezier is hoger en er zijn uitstekende opleidingsmogelijkheden. Ook zetten magneetziekenhuizen in op een hoge patiënttevredenheid.

Cadeautjes
Ook in Nederland en Vlaanderen is er echter een trend te bespeuren naar bonussen en cadeautjes in de zorg. Zo biedt Soprimat – een Gooikse koepelorganisatie van zes verpleeghuizen in België-  iedere verpleegkundige meteen een auto van de zaak aan. In Nederland doet detacheringsbureau Happy Nurse hetzelfde. Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam experimenteerde met een premie van duizend euro als verpleegkundigen een nieuwe collega binnensleepten. Dat initiatief werd gevolgd door het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht. En de internationale medische recruiter Interchange trakteert nieuwe verpleegkundigen op een kekke scooter.

‘Zelfstandigheid belangrijker’
‘Maar verpleegkundigen vinden zelfstandigheid in hun vak belangrijker dan salaris, bonussen of cadeautjes’, stelt Monique Verkerk van V&VN. ‘Dat is ook gebleken uit de Nivel-peiling naar de aantrekkelijkheid van het beroep. Op een gratis borstvergroting zitten Nederlandse verpleegkundigen niet te wachten. Je zou gek zijn als instelling als je dan iets zou aanbieden waar geen behoefte aan is. De markt reguleert zichzelf.’

Door: redactie Nursing, Aliëtte Jonkers

10 REACTIES

 1. Florence Nightingale. Heeft twee belangrijke zaken over het verpleegkundig beroep gezegd. Verplegen is een beroep wat geleerd moet worden en gesalarieerd moet worden. Het is dan ook schrijnend dat anno 2009 het verpleegkundig beroep het slechtst betaald onder de HBO opgeleiden en dat vakbonden waaronder nu ’91 niet weten door te dringen in Den Haag.

 2. Lees alle reacties
 3. Florence Nightingale. Heeft twee belangrijke zaken over het verpleegkundig beroep gezegd. Verplegen is een beroep wat geleerd moet worden en gesalarieerd moet worden. Het is dan ook schrijnend dat anno 2009 het verpleegkundig beroep het slechtst betaald onder de HBO opgeleiden en dat vakbonden waaronder nu ’91 niet weten door te dringen in Den Haag.

 4. De personeelsmarkt in de zorg reguleert zichzelf totaal niet! Zolang de overheid, zorgverzekerings- en werkgeversorganisaties de knip niet willen trekken en het personeels- marktwerkingsprincipe niet vrij willen geven. Nee, dan gebeurt er niks en wacht ons een doemscenario.
  Er wordt gewerkt volgens het principe :zolang men de ogen dicht houdt ziet men niets en kan men er ook niet verantwoordelijk voor zijn en kan men ook nog een beetje bezuinigen. Schuif de problemen door naar een (goedbetaalde) opvolger.
  Leuke bijkomstigheid: volgens onderzoek werkt een ontevreden werknemer harder.
  Marktwerking is weinig vraag, prijs omlaag. Grote vraag prijs omhoog! Aanbod en vraag passen zich aan elkaar aan. De personeelstekorten kunnen alleen opgelost worden als meer (en vooral jonge)mensen enthousiast gemaakt worden voor het vak. Geld is daar een belangrijke graadmeter bij. Als je in de zorg letterlijk afhankelijk bent van ORT voor een “leuk” salaris, is er toch iets goed mis. Zeker terwijl in andere beroepen met een zelfde opleidingsnivo, minder verantwoordelijkheid, 9 tot 5 werkdagen en lagere werkdruk honderden Euro’s meer verdient kan worden.
  Ps. Riepen de kamerleden een aantal jaar geleden niet dat hun salaris te laag was (100.000,- +), voor het werk dat gedaan werd?! En werd dit toen aangepast naar boven? Wie neemt wie nou niet serieus!

 5. een mens moet ook eten toch? Ik sta echt niet voor de lol met de feestdagen te werken, zit dan liever thuis bij mijn gezin. Zonder ORT is het echt iedere maand opletten en dan heb ik het nog niet eens over de collega’s zonder partner ( dus 1 inkomen) Waardering fijne bijkomstigheid en anders stap je toch over naar een andere instelling!

 6. Onregelmatigheid, werken wanneer je familie en vrienden vrij zijn, hectiek, omgaan met ernstige zieken, lijden, dood, opvang van familie….
  Verpleegkundigen en verzorgenden zijn topsporters! Tuurlijk is het bij politie, brandweer ook soms heftig en hard werken. Maar die hebben zeker niet élke dag ernstige zaken voor de kiezen én ze krijgen professionele opvang na een trauma; wij vangen elkaar zo goed mogelijk op.
  Wat kregen wij op onze afdeling als “bonus” een tijdje geleden? Een plantenbak en taart op de afdeling…..
  guttegut…
  Ik zou een landelijk betere beloning zeker op zijn plaats vinden. Met extra bonussen bij drukte of personeelstekort! Zo blijft dit (overigens prachtige) vak ook aantrekkelijk!

 7. ik sta werkelijk te kijken van de reacties die loskomen op de actie van de tjechische ziekenhuizen. natuurlijk kun je je afvragen wat de motivatie is van een verpleegkundige om nu ineens wel voor dat ziekenhuis te kiezen, maar aan de andere kant, wat is mis met een leuke bonus of kado?. verpleegkundigen zijn waardevol en mogen best eens een extraatje krijgen.
  alsof het salaris zo riant is?? valt dus best wel tegen.
  en als je dan toch kunt kiezen uit verschillende werkgevers is er niks mis mee om te kijken wie het leukste kado biedt

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.