Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Geen formele positie voor zzp’ers in de zorg

De duizenden zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden die Nederland telt, blijven aan de zijlijn van de zorg staan. De komende anderhalf jaar wordt hen geen formele positie binnen de gezondheidszorg aangeboden.
Geen formele positie voor zzp'ers in de zorg

Dit meldt Lex Tabak van De Zorgprofessional, een landelijk collectief voor zzp’ers in de zorg in een persbericht. Na de toezegging van minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in april vorig jaar, dat ook zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden op een volwaardige wijze moeten kunnen werken in de zorgsector, volgde een jaar vol overleg en discussies.

Geen zorg uit de AWBZ
Zzp’ers in de zorg mogen hun diensten niet rechtstreeks declareren bij de zorgverzekeraar. Dit in tegenstelling tot andere BIG-geregistreerde professionals zoals fysiotherapeuten en verloskundigen. Aangezien de wet zzp’ers in de zorg niet worden aangemerkt als reguliere organisatie mogen veel zelfstandig verpleegkundigen – die vooral werken in de thuiszorg- geen AWBZ-ZiN (Zorg In Natura) geven. Ook uren aannemen van een zorgorganisatie is verboden, want dat wordt door de Belastingdienst gezien als dienstbetrekking. Dan blijft alleen het werken voor PGB-cliënten over, of particulier.

Tegenstrijdig
De uitkomst is volgens Lex Tabak van De Zorgprofessional teleurstellend. Hij vindt het tegenstrijdig dat de politiek aan de ene kant 12.000 extra werknemers wil aanstellen, maar dat aan de andere kant de motivatie hiervoor ontbreekt. ‘Zowel de politiek als diverse koepelorganisaties zien blijkbaar niet de noodzaak om deze mensen aan het werk te helpen,’ zegt hij in dagblad Trouw.

Wet Cliëntenrechten Zorg
Voor het ministerie van VWS staat vast dat slechts onder de nieuwe Wet Cliëntenrechten Zorg zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden een contract kunnen krijgen. Deze wet is vorig jaar nog controversieel verklaard en zal op zijn vroegst op 1 januari 2013 doorgang vinden, zo is de verwachting. De huidige regelgeving ombuigen om deze naar schatting vijf- tot tienduizend verpleegkundigen en verzorgenden aan het werk te kunnen zetten heeft gevolgen, aldus het departement langdurige zorg van VWS. Door dit voornemen blijven veel ervaren professionals aan de zijlijn staan en kunnen zij net als in de afgelopen vier jaar niet op formele basis binnen de reguliere gezondheidszorg aan de gang, zonder grote fiscale risico’s.

Thuiszorg
‘Het is onbegrijpelijk dat beleidsmakers en een aantal belangenpartijen het zich blijkbaar nog steeds kunnen permitteren om deze groep, die met name in de thuiszorg actief is, te negeren’, aldus Tabak. ‘Zonder een positie binnen de huidige regelgeving vanuit VWS, lopen we als groep forse fiscale risico’s en kan de verpleegkundige simpelweg niet op een veilige wijze aan het werk als zelfstandige beroepsbeoefenaar. Zowel VWS als Financiën weten dat, maar actief naar een oplossing wordt er niet gezocht. En zo gaat het vier jaar oude dossier weer een nieuwe fase in, waarbij de zelfstandige verzorgenden en verpleegkundigen in onzekerheid blijven over hun positie op de arbeidsmarkt.’

Wieke Doevendans, zzp’er in de zorg en Nursing-expert legt uit hoe de huidige gang van zaken is: ‘Trouw / De Zorgprofessional
Door: redactie Nursing

Lees ook: de blogs van zzp’er Wieke

Eerder in het nieuws:
Kamervragen over de positie van zzp’ers
Zzp’ers zorg luiden de noodklok
Zzp’ers mogen na kort geding AWBZ-zorg leveren

4 REACTIES

  1. Beetje vreemd artikel…alsof ik, als zzp-er, er op zit te wachten een vaste aanstelling in de zorg aangeboden te krijgen!! Werk al 10 jaar met grote tevredenheid in de particuliere palliatieve zorg, na me een burn-out gewerkt te hebben in het ziekenhuis na alle bezuinigingen. Dat nooit meer. Nu heb ik alle vrijheid voor mezelf en alle aandacht voor de client en kan ik eindelijk kwaliteit van zorg leveren. Dat alles kan een zorginstelling mij niet bieden. Daar ben ik slechts “produktiemedewerker”……voor een belachelijk salaris. Laar mij maar lekker ZZp-en 😉

  2. Lees alle reacties
  3. Men moet niet zo klagen. In feite zijn de meeste zzp’ers in de zorg eigenlijk gewoon in dienstbetrekking alleen is er in een aantal gevallen een constructie gevonden waardoor de fiscus het accepteerd (na jaren discussiëren/procederen). Als de fiscus door de constructie heen kijkt is het gewoon dienstbetrekking. De zzp’er verdient een stuk meer dan in dienstbetrekking en de tussenpersoon(organisatie)is de lachende derde want die wordt er het beste van. De mensen in de zorg mogen van mij verdienen want het is zwaar werk maar de huidige constructie werkt kostenverhogend voor de hele maatschappij. Teveel mensen verdienen aan de zorg.

  4. De ervaring die ik heb als zzp-er heb, is dat een organisaties vaak een verpleegkundige willen maar dat ze voor een verzorgende (IG) willen betalen. Hun de lusten en ik de lasten van verpleegkundige. Tot opheden heb ik dat geweigerd om voor dat uurloon te gaan werken. Maar zolang er verpleegkundige zijn die dit accepteren zal er naar mijn inziens een onderbetaling van verpleegkundige zijn. (Je kan nog beter als zzp-er stratenmaker worden dan verdien je per uur meer.)
    Daarbij kun je als zzp-er vaak gaan werken in de thuiszorg of op een pg-afdeling of 24-uurs zorg, waarbij de nadruk ligt op de basiszorg. Voor een verpleegkundige vind ik het niet echt uitdagend om als zzp-er te gaan werken.
    Ook zo heb ik geconstateerd dat er voor een verpleegkundige nivo 4/5 weinig werk is. Voor nivo 3/2 is er volop werk.
    Na één jaar als zzp-er te hebben gewerkt ben ik weer blij dat terug ben in het ziekenhuis.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.