Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Geen genade voor oudere verpleegkundige

Werkgevers houden niet genoeg rekening met oudere werknemers. Dat zegt Gemma Lammerts, de oudste verpleegkundige van Nederland in een interview op Radio 1.
Geen genade voor oudere verpleegkundige

Lammerts had een ereplaats tijdens het congres ‘Blijven werken in de zorg, ook na je 50ste’. Organisator van het congres, Marcellino Bogers op Radio1: ‘De uitstroom van oudere verpleegkundigen is veel te groot, de instroom van jonge verpleegkundigen is onvoldoende. Er komt dus een groot probleem op ons af. Alle zeilen moeten bijgezet worden om de oudere, deskundige verpleegkundigen binnen te houden. Anders houden we de boel niet draaiende. Fysieke en lichamelijke belastbaarheid neemt nu eenmaal af met de jaren, het zou fijn zijn als de werkgevers zich daar wat meer van bewust waren.’

Meedraaien met de jonkies
Dat dat niet altijd zo is, merkt Gemma Lammerts in haar huidige werk. ‘Er wordt geen rekening gehouden met mijn leeftijd. Ik draai mee zoals iedereen, doe hetzelfde werk, op hetzelfde tempo. In mijn geval gaat en ging dat prima, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen.’ Lammerts is 73 jaar en werkt nog zeker 24 uur per week in de verslavingszorg. Ze geniet nog iedere dag van haar werk en zegt door te blijven gaan zolang ze het nog prettig vindt. ‘Ik ben een gezegend mens,’ zegt ze zelf. ‘Je redt het als je relativeringsvermogen hebt, en het leven met liefde en humor ziet.’ Ook zegt ze met de technische veranderingen geen problemen te hebben, net als moderne ontwikkelingen zoals het werken met de computer en het epd. Lammerts vindt dat meer collega’s in de vijftig en zestig zouden moeten zeggen: ‘We gaan door’. ‘Men is tegenwoordig gezonder, eet gezonder, blijft fitter. Dus als je je goed voelt, wat let je?’

Voor Pampus liggen
Om het onderwerp levensfasebewust beleid hoger op de agenda te zetten, richtte Bogers tijdens het congres de groep ‘Grey Power’ op. Om een signaal af te geven dat de vijftigplussers binnenboord moeten blijven, wil hij op de Dag van de Verpleging in 2012 met een groep oudere verpleegkundigen op een boot letterlijk voor Pampus gaan liggen.

Radio1
Door: redactie Nursing

3 REACTIES

 1. Een vraagje. Misschien dat iemand mij kan helpen?
  Indien een verpleegster in ziekenhuis (62 jaar) aangeeft dat het werk te zwaar voor haar is.
  zowel lichamelijk als geestelijk. Ze heeft zich meer dan 25 jaar volledig ingezet voor het ziekenhuis. Altijd collegiaal en flexibel geweest.
  Dient zo’n verpleegster dan akkoord te gaan met een andere functie zoals helpende en dat zij in twee jaar haar huidige salaris zal afbouwen naar salaris van helpende? Beroep van verpleegster is laatste jaren zoveel veranderd. Is het wel reëel om dit van de oudere verpleegsters onder ons te verlangen? Kan iemands een voorbeeld noemen hoe ze in andere ziekenhuizen met dit soort situaties omgaan? Eventueel functie van helpende met behoud van salaris van verpleegkundige (is er sprake van salarisgarantie?)
  Ouderenbeleid in dit ziekenhuis is nog in ontwikkeling. Het gaat dus nog om 2/2,5 jaar.
  Bedankt!

 2. Lees alle reacties
 3. Heb die Gemma Lammerts gesproken op het bewuste congres. Het is prima dat zij een steentje wil bijdragen, maar het werk wat zij doet is niet fysiek belastend. Zelf vond ik haar wat ‘over de top’. Op een gegeven ogenblik moet je stoppen, want dan wordt het werk meer een hobby en dat moet niet. Daar heeft de client ook niks aan.
  Fysieke zorg aan somatische patienten is heel wat anders. Hoewel ik het met Gemma eens ben dat werkgevers meer rekening zouden moeten houden met ouder wordende werknemers vind ik toch ook dat haar werk niet te vergelijken is met fysiek werk in een groot ziekenhuis op een chirurgische of interne afdeling. Ik vind wel dat ouderen anders moeten worden ingezet en niet vroegtijdig gedumpt moeten worden.

 4. ben het geheel met gemma eens
  we zijn allemaal gezond,eten beter,kijk maar eens hoeveel 60 plussers er op de terrasjes zitten en onderweg zijn, zouden die ook niet nog wat nuttigers kunnen doen. ik (64 jaar)werk nog fulltime alle diensten in verpleeghuis en heb het gevoel dak meer werk verzet als de jonkies, die altijd maar moe zijn en wee wee tjes hebben ,maar helaas als ik volgend jaar 65 word, schijn ik gewoon ontslagen te worden, dat past toch niet meer in het beleid van de minister??
  zelfs NU 91 beweerd dat dat zomaar kan
  overheid moet ook wel bij de tijd blijven!!!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.