Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen meldpunt voor verslaafde verpleegkundigen, wel voor artsen

Vanaf 1 maart kunnen verslaafde artsen zich melden bij een steun- en verwijspunt van de Radboud Universiteit Nijmegen en de KNMG. Verslaafde verpleegkundigen kunnen nog niet terecht bij een soortgelijk meldpunt.

‘Als je bedenkt dat acht tot tien procent van de mensen verslaafd is aan alcohol zitten daar zeker verpleegkundigen bij’, zegt Cor de Jong, hoogleraar verslaving en verslavingszorg in Nijmegen. Hij kent ook praktijkverhalen van verpleegkundigen met een verslaving aan medicatie. Harde cijfers ontbreken. De Jong: ‘We hebben geen idee hoe vaak dit gebeurt, we weten alleen dat het gebeurt.’

Verslaafde verpleegkundigen
In Canada bestaat al vijftien jaar een hulpprogramma voor verslaafde artsen en zijn inmiddels al meer dan 3800 verslaafde artsen geholpen. Het inspireerde De Jong voor het oprichten van een meldpunt voor verslaafde artsen in Nederland. Hij denkt dat er ook zeker behoefte is aan een meldpunt voor verpleegkundigen. ‘Het nadeel is dat het lastig is te organiseren. De groep verpleegkundigen is vele malen groter dan die van de artsen. In Canada waren er ook contacten met de vereniging voor verpleegkundigen voor een meldpunt, maar dit is nooit gerealiseerd’, zegt De Jong.

Verslaving bespreekbaar maken
Beroepsvereniging V&VN erkent dat er verslaafde verpleegkundigen zijn, maar vraagt zich af of een meldpunt de meest effectieve aanpak is. ‘Verpleegkundigen moeten problemen in het functioneren van een andere verpleegkundige bespreekbaar maken’, zegt Monique Verkerk van V&VN. ‘Maak het bespreekbaar als je denkt dat iemand verslaafd is, spreek je collega aan en bespreek het desnoods in het teamoverleg.’

Bron: Medisch Contact / Nursing
Auteur: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.