Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen plakkers en slangen in couveuse van de toekomst

De zorg voor pasgeborenen in couveuses kan flink verbeteren door de inzet van intelligente meet- en observatiesystemen. En dat komt het contact met de ouders ten goede.
Geen plakkers en slangen in couveuse van de toekomst

De huidige meetapparatuur is bijzonder lastig voor de pasgeborene en onpraktisch vanwege het lostrekken van de plakkers. In de ‘couveuse van de toekomst’ maken plakkers, slangetjes en draden plaats voor meetapparatuur op afstand en natuurlijke vaatgeruisen via een luidspreker.

Kinderarts en neonatoloog
De intelligente couveuse is een project van Sidarto Bambang Oetomo, kinderarts en neonatoloog in het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven. Vorige week werd hij aangesteld als hoogleraar Industrial Design aan de TU Eindhoven.

Enge technologie
‘We moeten baby’s nu regelmatig storen omdat bijvoorbeeld een plakker niet goed zit’, licht Bambang Oetono toe. ‘Erg vervelend, omdat de kleinste verstoring al van invloed kan zijn op bijvoorbeeld de hartslag van een baby. En voor ouders is het natuurlijk eng om hun kindje zo te zien liggen, met al die technologie aan zijn lijfje.’ Terwijl ouders juist zoveel mogelijk betrokken worden bij de dagelijkse verzorging van hun kindje, staan al die elektrodes en draadjes dat juist in de weg.

Baarmoedergeluiden
In zijn rede pleitte de hoogleraar voor een couveuseomgeving met sensoren en een videosysteem die de baby continu in de gaten houden. In zijn toekomstbeeld zijn het meten van de hartfrequentie, de ademhaling, zuurstofopname en lichaamstemperatuur in het matrasje verwerkt. Het kind staat zo min mogelijk bloot aan licht- en geluidsprikkels van buitenaf. En via de luidsprekers hoort het baarmoedergeluiden. Eventuele alarmering van de verpleging gebeurt via een draadloos systeem. In deze omgeving komt het kind ook sneller in een stabiele fase, waardoor ouders eerder direct contact met hun kind kunnen hebben, aldus Bambang Oetomo.

Door: Redactie Nursing
ANP/Medisch Contact

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.