Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Geluidsbandjes kalmeren hartpatiënten

Hartpatiënten die vooraf goed geïnformeerd zijn door geluidsbandjes over wat hen bij een operatie staat te wachten, zijn minder angstig en rustiger.
Geluidsbandjes kalmeren hartpatiënten

Dat blijkt uit Brits onderzoek onder 84 hartpatiënten die voor het eerst een hartoperatie ondergingen, meldt Medisch Contact.

De onderzoekers deelden de patiënten in drie groepen in: de generieke groep, 25 patiënten die een opname ontvingen met standaardinformatie over de operatie, de consultatiegroep, 30 patiënten die een geluidsband van het consult – inclusief de gestandaardiseerde informatie – mee naar huis kreeg en een controlegroep, 29 patiënten die geen bandje krijgen.

Kankerpatiënten luisteren niet naar de tapes
Degenen die een tape kregen, konden deze afluisteren wanneer zij maar wilden. De bandjes van de consultatiegroep duurden gemiddeld 24 minuten. De tape voor de generieke groep duurde 11 minuten. Alle patiënten uit de consultatiegroep en uit de generieke groep hadden hun tape beluisterd. Dit in tegenstelling tot een vergelijkbaar onderzoek uit 2003 onder kankerpatiënten; daar luisterde lang niet iedereen naar de audio-informatie.

Minder angstig en depressief
Een dag voor de operatie kregen alle patiënten een vragenlijst over hun kennis van de aanstaande operatie en over hun gemoedstoestand. Patiënten uit de consultatiegroep wisten aanzienlijk meer wat hen te wachten stond dan hun lotgenoten uit de controlegroep. Bovendien waren zij significant minder angstig en depressief. Verder waren zij hun gezondheidsproblemen beter de baas. De informatie over onder meer complicatierisico’s, succesfactoren en therapeutische opties beklijfde bij patiënten uit de consultatiegroep het beste.

Aanvankelijk dachten de onderzoekers dat zeer goed geïnformeerde patiënten angstiger zouden zijn, maar dit bleek ongegrond.

Medisch Contact
Door: redactie Nursing

1 REACTIE

  1. ja ben het hier volkomen mee eens vooral opbouwende en aanmoedigende lectuur op een geluidsdrager zetten is rust gevend.
    bij voorbeeld hoe kun je stres de baas worden….
    en of hoe ga je met veranderende omstandigheden om in deze steeds veranderende maatschappij…. zoek hier naar en ondervind zelf het resultaat….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.