Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deventer: ‘Niemand komt zonder professionele zorg’

Wethouder De Jager van de gemeente Deventer heeft per brief gereageerd op de geschokte reacties op de uitzending van Nieuwsuur afgelopen dinsdag. In de uitzending ontstond de indruk dat de gemeente Deventer alle persoonlijke verzorging vanaf 2015 wil overlaten aan vrijwilligers en werklozen.
Deventer: 'Niemand komt zonder professionele zorg'

Bekijk hier de uitzending van Nieuwsuur terug.


Volgens de wethouder is het standpunt van de gemeente iets genuanceerder dan ze in het actualiteitenprogramma schetste. ‘Ons uitgangspunt blijft: waar mantelzorgers, vrijwilligers of uitkeringsgerechtigden ingezet kunnen worden moeten we dat vooral doen. Waar professionele hulp nodig is, moeten we die beslist bieden. Niemand komt zonder noodzakelijke professionele zorg.’ De wethouder schrijft in de brief dat ‘zorg aan het lichaam, de medische verzorging, zoals het toedienen van injecties en zorg voor protheses en katheters’ een zaak blijft voor professionals.

Reactie politiek

Ook Staatssecretaris van Rijn (VWS) schreef een brief, hij wilde de Kamer laten weten dat het door de wethouder geschetste beeld in Nieuwsuur niet in overeenstemming is met zijn visie over de hervorming van de langdurige zorg. ‘Lijfsgebonden zorg moet ook na 2015 in handen blijven van mensen die daarvoor zijn gekwalificeerd en die deze activiteiten kunnen uitvoeren volgens professionele standaarden.’ Op dit moment werkt de staatssecretaris samen met veldpartijen aan een wetsvoorstel voor de nieuwe Wmo. Dit plan wordt na de zomer naar de Kamer gestuurd.

Wat is er aan de hand?

In actualiteitenprogramma Nieuwsuur was dinsdagavond 2 juli aandacht voor de wijze waarop de gemeente Deventer invulling wil geven aan de taak persoonlijke verzorging (Awbz-taak). Die taak komt per 1 januari 2015 voor verantwoordelijkheid van de gemeenten in Nederland. In de uitzending vertelt wethouder De Jager van Deventer dat de gemeente werklozen en vrijwilligers wil inschakelen bij de verzorging van ouderen en gehandicapten om kosten te besparen. Als voorbeelden noemt ze: wassen, aankleden en katheterzakken verwisselen. Verontwaardigde reacties waren niet van de lucht, zowel ín de uitzending als daarbuiten. Zo noemt Buurtzorg-directeur Jos de Blok de zaak ‘Schokkend’. Vakbond NU’91 vindt de zaak ‘volstrekt onverantwoord en onacceptabel: ‘Verplegen en verzorgen is een beroep dat uitgevoerd moet worden door professionele en daartoe opgeleide medewerkers; daar mag en kan volgens NU’91 geen discussie over zijn.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.