Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Genen oudste vrouw beschermden haar tegen dementie

De Nederlandse Hendrikje van Andel-Schipper, die in 2005 op 115-jarige leeftijd overleed, beschikte over bijzondere genen.

Die beschermden haar tegen dementie. Dat blijkt uit een onderzoek onder leiding van dr. Henne Holstege van VU medisch centrum in Amsterdam, dat tijdens een congres in Canada is gepresenteerd

 

Oorzaken dementie
Volgens Holstege bieden de uitkomsten een goed uitgangspunt bij verdere onderzoek naar de oorzaken van alzheimer en andere vormen van dementie. Ook kunnen de bevindingen helpen bij het beantwoorden van de vraag waarom sommige mensen een zeer hoge leeftijd bereiken.

 

Zeer alert
Hendrikje van Andel-Schipper, die geldt als de oudste vrouw van Nederland, werd enkele jaren voor haar dood al door wetenschappers onderzocht. Volgens Holstege bleek daarbij dat ze functioneerde als iemand van 60 of 70 jaar. ‘Ondanks haar hoge leeftijd was ze nog zeer alert. Ze zat vol grapjes en had ook nog belangstelling voor politiek. Dat is heel bijzonder voor iemand van 112.’

 

Medische wetenschap
Van Andel, die uiteindelijk aan kanker overleed, stelde tijdens haar leven haar lichaam ter beschikking aan de medische wetenschap. Het onderzoek dat na haar dood plaatsvond bevestigde dat er met de genetische code van de vrouw iets speciaals aan de hand was. Haar genoom biedt een uitstekende referentie voor nader onderzoek, aldus Holstege.

 

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.