Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gesignaleerd: ‘De zorg ziet de mens niet’

Voor zorginstellingen zijn patiënten ziektegevallen, te behandelen volgens een via diagnose bepaald protocol. Zorgwerkers zijn blind en doof voor de onprotocolleerbare menselijke ervaring van ziekte en lijden. Dat stelde hoogleraar Anne Goossensen van Tilburg University op vrijdag 15 april in haar inaugurele rede.

Tijdgebrek, onverschilligheid en de waan van het tellen en meten reduceren de patiënt tot een ding met als enige eigenschap de indeling in een categorie, zegt Goossensen. Hierdoor kan zelfs het ergst denkbare gebeuren: reductie die maakt dat zorg leed toevoegt in plaats van wegneemt. Goossensen past in haar rede de wijsgerig-ethische presentiebenadering van de Tilburgse hoogleraar Andries Baart praktisch toe op de geestelijke gezondheidszorg. Ze toont hoe de zorgverlener de zorgvrager ongereduceerd kan zien, eerst en vooral door zichzelf onophoudelijk op reducerende mechanismen te betrappen.

Auteur: Redactie TvZ
Bron: Universiteit van Tilburg

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.