Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gesignaleerd: Expositie ‘Ik en mijn gekte’

Museum Het Dolhuys in Haarlem presenteert ‘Ik en mijn gekte', dagboektekeningen van Bobby Baker, een tentoonstelling van de Britse kunstenares over haar borderline-stoornis.
ik en mijn gekte dolhuys

Tijdens haar opname in een kliniek voor dagbehandeling hield zij met tekeningen een dagboek bij. Het was voor Baker dé manier om haar gevoelens en gedachten te uiten: via haar tekeningen communiceerde zij met vrienden en familie. De tentoonstelling is te zien van 23 maart tot en met 31 juli 2011.

 

De 158 dagboektekeningen zijn geselecteerd uit ruim 700 werken die Baker maakte tussen 1997 en 2008, de periode dat zij was opgenomen. Baker had last van depressies en psychoses. Op momenten dat zij zo in de war was en zij zich verbaal niet meer kon uiten, tekende Baker haar complexe gedachtewereld. Aanvankelijk maakte zij de tekeningen puur voor zichzelf, maar gaandeweg haar ziekte bleek kunst haar belangrijkste communicatiemiddel.

‘Ik en mijn gekte’ geeft een zeer persoonlijk beeld van haar ziekte en de langzame weg naar genezing. De tentoonstelling laat een serie zelfportretten zien, maar ook tekeningen die de relatie met haar therapeut, patiënten en familieleden weergeven. Baker is in staat om haar ziekte met humor, soms zelfs op hilarische wijze, uit te beelden. Eén van haar gevleugelde uitspraken is: ,,A drawing a day, didn’t keep the doctor away.”

Speciaal voor deze tentoonstelling heeft de Britse kunstenares een filmpje gemaakt waarin zij meer over zichzelf vertelt. Ook het publiek krijgt de gelegenheid om met Bobby Baker van gedachte te wisselen. In het gesloten gastenboek kunnen bezoekers een persoonlijke boodschap voor haar achterlaten. Reacties die door iedereen gelezen mogen worden, kunnen bezoekers kwijt in het open gastenboek.

 

Bobby Baker

Bobby Baker (geboren in Kent, 1950) verwierf in de jaren zeventig internationale bekendheid met haar performances. ‘Dagboektekeningen’ was eerder onder meer te zien in de Wellcome Collection in Londen (2009) en in museum Dr. Guislain in Gent (2010). Haar dochter Dora Whittuck, klinisch psycholoog, heeft geholpen bij de selectie van de tekeningen.

 

Dolhuys Schotersingel 2, 2021 GE Haarlem, T 023 5410670, F 023 5410681
www.dolhuys.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.