Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Gevaccineerde verpleegkundige zorgt voor minder griep

Een verhoging van de vaccinatiegraad van de griepprik in ziekenhuizen leidt onder patiënten tot een lagere morbiditeit door influenza en/of een pneumonie. Daarbij kan een goed gestructureerde vaccinatiecampagne op zijn beurt weer zorgen voor een hogere vaccinatiegraad.
Gevaccineerde verpleegkundige zorgt voor minder griep

Dat blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Josien Riphagen waarop zij 28 oktober promoveert aan de Rijksuniversiteit van Groningen.

Riphagen voerde in 2009-2010 en 2010-2011 gerandomiseerd onderzoek uit in alle universitaire ziekenhuizen in Nederland. Ze verdeelde de ziekenhuizen in twee groepen. Allereerst was er een controlegroep van ziekenhuizen die hun eigen jaarlijkse griepcampagne uitvoerden. En er was een interventiegroep die een door Riphagen ontwikkelde griepvaccinatiecampagne gebruikte. Ze vertelt: ‘Als eerste hebben wij onderzocht wat voor gezondheidszorgpersoneel bevorderende en belemmerende factoren zijn om de griepprik te halen. Bijvoorbeeld: bied de griepprik aan op eenhandig tijdstip, zoals tijdens de wisseling van diensten. Op basis daarvan hebben wij een vaccinatiecampagne gemaakt en een draaiboek opgesteld die de ziekenhuizen konden gebruiken. Daarin zaten bijvoorbeeld ook teksten voor informatiefolders en berichten voor op het intranet.’

Vaccinatiegraad omhoog

In beide onderzoeksperiodes bleek de vaccinatiegraad significant hoger te zijn in de UMC’s die werkten met de griepvaccinatiecampagne van Riphagen. In 2009 waren er drie vaccinatierondes en tijdens de eerste ronde werd er in de interventie UMC’s 23,7 procent meer gevaccineerd onder ziekenhuismedewerkers dan in de controle UMC’s. ‘Een systematische vaccinatiecampagne gericht op specifieke factoren die voor gezondheidszorgwerkers belangrijk zijn is dus effectief in het verhogen van de vaccinatiegraad. De kracht van deze campagne was dat hij aansluit bij de opvattingen van het ziekenhuispersoneel’, zegt Riphagen.

Lagere morbiditeit

In de ziekenhuizen met een hogere vaccinatiegraad liepen patiënten tijdens een ziekenhuisopname ook minder vaak influenza en/of een pneumonie op. De kans op het oplopen van enkel een pneumonie tijdens de ziekenhuisopname werd verminderd met maar liefst 76 procent. Riphagen: ‘Hierdoor kan worden aangenomen dat er een direct verband is tussen een hogere vaccinatiegraad van het personeel en een lagere morbiditeit onder hun patiënten.’

Kosten besparen

Riphagen stelt in haar onderzoek dat het investeren in een gestructureerde griepvaccinatiecampagne ook kan zorgen voor een kostenbesparing. Bij een hogere vaccinatiegraad zou een gemiddeld UMC ongeveer € 3000 kunnen besparen. Riphagen: ‘Deze kostenbesparing is vooral te danken aan het feit dat de ziekenhuisopname van patiënten minder vaak onnodig wordt gecompliceerd door influenza en/of een longontsteking. Zij hoeven dus minder lang opgenomen te blijven.’

2 REACTIES

 1. Ondanks tientallen jaren zorg kom ik zelden de diagnose griep/influenza tegen op de IC. Wel ken ik de strengheid van hygiëneregels en de gevolgen van onvoldoende handhygiëne. Het verbaasd mij dan ook iedere keer weer, waarom hoeft er bij vaccinatie géén handhygiëne toegepast te worden (zie foto)? Altijd horloges om, geen handschoenen, geen desinfectie etc … vreemd..

 2. Lees alle reacties
 3. Hoe zit dat nu eigenlijk met dat virus.
  Als je gevaccineerd bent tegen griep, kun je dan nog wel
  het virus bij je dragen? Alleen nu worden wij er niet ziek van.
  Echter als we het virus bij ons dragen dan nog kunnen we toch ook anderen, zieken en ouderen besmetten???
  Of zie ik het fout??

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.