Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Ggz-verpleegkundigen starten petitie tegen agressie

Verpleegkundigen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) zijn een petitie begonnen om de agressie in hun werk terug te dringen. Het actieplan ‘Veilig werken in de zorg’ dat de overheid begin dit jaar lanceerde, is volgens hen te vrijblijvend.
Ggz-verpleegkundigen starten petitie tegen agressie

Begin dit jaar lanceerden de ministers van Volksgezondheid Welzijn en Sort (VWS), Binnenlandse Zaken (BZK) en Veiligheid en Jusitie (V&J) samen met de sociale partners in de zorg het actieplan ‘Veilig werken in de zorg’. ‘Dat is een goed plan, maar veel te vrijblijvend. Wij willen het plan meer tanden geven,’, zegt ggz-verpleegkundige Coen Schaap. Hij is samen met Mathilde Bos initiatiefnemer van de petitie. ‘Er wordt tegenwoordig te makkelijk gezegd dat agressie bij het vak hoort. Daar moet iets aan gedaan worden.’

Verminderen agressie
Vier concrete doelstellingen moeten worden toegevoegd aan het actieplan, vinden Schaap en Bos. Zo moet het aantal agressie-incidenten naar ggz-verpleegkundigen in vijf jaar gehalveerd worden. ‘Er moeten streefcijfers worden ingesteld, zodat het actieplan ook daadwerkelijk tot actie leidt’, zegt Schaap. Ook moeten de agressiecijfers binnen alle ggz-instellingen openbaar worden. En moeten zorginstellingen worden verplicht om deel te nemen aan het actieplan. ‘Dat betekent ook dat het niet behalen van de streefcijfers consequenties heeft voor een instelling’, zegt Schaap. Tot slot moeten verpleegkundigen een beslissende stem krijgen bij de plaatsing of overplaatsing van patiënten die agressief gedrag vertonen.

Meer informatie over de petitie ‘Handen af van ggz-verpleegkundigen’.

Lees ook:
Man intimideert verpleegkundigen in Rijnstate
Maximumstraf agressie tegen verpleegkundigen omhoog

Anoniem aangifte doen: doorbraak voor verpleegkundigen
Verpleegkundige mag agressieve patiënt weigeren

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

5 REACTIES

 1. @ferry
  jaja dat ken ik ook ja die afdeling, maar als iemand met delict waardig gedrag binnenzit wil jij degene niet zijn die desbetreffende agressieve client tegen komt. Dan hebben we toch beschermende functie. Lijkt me
  en zolang de politie nog steeds zegt, hoort bij je vak. Zal er niks veranderen.

 2. Lees alle reacties
 3. het plaatje doet me denken aan de iegenschappen/kenmerken van een “goede”cliënt.
  Het etiket YAVIS moet worden aangevul
  Young
  Attractive
  Verbal
  Intelligent
  Sociable
  de aanvulling is dan:
  Niet agressief
  Met groot begrip voor de hulpverlener
  De ideale cliënt..
  Kom je zeldzaam tegen..
  Verpleegkundigen werken het liefst met zeldzamen,of zo

 4. Agressie komt in in de psychogeriatrie ook toenemend voor. We krijgen steeds meer psychogeriatrische bewoners met een psychiatrische achtergrond. Daar tegenover staat dat we steeds minder Middelen en Maatregelen mogen toepassen, waaronder ook de anti-psychotica valt. Agressie is voor mij als de de verzorging wordt aangevallen, gestompt, geslagen en bijten. Vorige week nog werd een collega bedreigt met een slagersmes uit de keukenla. Moet je opruimen zal je zeggen…. Prima, maar dan heb je weer het ‘genormaliseerd’ wonen. Ik ga maar eens naar mijn werk, eens zien wat de avond ons weer brengt.

 5. Ik snap dat hele probleem van agressie in de gezondheidszorg niet: iedere kliniek heeft voor agressieve patienten en dito familie toch een uitstekende afdeling? Die afdeling noemen ze in de volksmond ook wel “parkeerterrein.” Doe je agressief? ga je daar maar lekker verder creperen. Moet je eens zien hoe snel dat afgelopen is.

 6. Ik denk dat dit weinig zal helpen.
  a-de samenleving is niet vrij van agressie.Een inrichting/ziekenhuis is een onderdeel van de samenleving.Gezondheidszorg is in dat opzicht geen haven ven vredelievendheid..
  Tenzij: ieder mens al gewoonlijk volstrekte mat door pillen is gemaakt
  b-mensen wordt steeds meer geleerd de bek open te trekken..in (rand) verawrde omstandigheden gebeurt dat wellicht iets teveel en te chaotisch..de meeste agressie is verbale agressie..en angst voor verbale agressie is toch wel een wat overdreven cosmeticum
  c-er is nog steeds veel onduidelijkeheid over de term “agressie”..Iets wat als agressief wordt beleefd?
  agressief geacht wordt?iets wat goede bedoelingen wantrouwt?Meppen zonder aanleiding? Verweer bij vastgepakt worden?
  Ik heb zelf jaren op afdelingen gewerkt en me er over verbaasd dat er zo weinig agressie was..in mneige situatie zou ik me hebben kunnen voorstellen dat ik als cliënt een stuk hout had gepakt om te meppen..zelfs verpleegkundigen/begeleiders zijn niet
  vrij van hufterigheid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.