Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Giraffenbeen als inspiratie voor nieuw drukverband

Door eigenschappen van het giraffenbeen te bestuderen, heeft Jan Schuren een nieuw soort drukverband ontdekt waarmee langdurige wonden op onderbenen beter genezen. Schuren promoveerde vorige week op compressietherapie aan het Erasmus MC.

Schuren ontwikkelde een nieuw compressieverband geïnspireerd op de huid van een giraffenbeen. Schuren: ‘Als je kijkt naar de anatomie van dit dier, zou je verwachten dat elke giraffe met open benen rondloopt. Dat is niet zo. Dus hebben we de samenstelling van de giraffenhuid bestudeerd. De eigenschappen daarvan zijn gebruikt om een nieuw verbandmateriaal te ontwikkelen.’

 

Flinterdun
De uitvinding is een succes: ‘Alle patiënten genezen na behandeling met het flinterdunne verband. En nog snel ook: in een recent gepubliceerde studie genas 95 procent van hen binnen drie maanden.’ Het nieuwe compressieverband wordt ook ingezet bij patiënten met vochtophopingen in het lichaam. Ook dan is het resultaat effectief.

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: Zorgvisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.