Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Glaswol bevordert mogelijk wondgenezing

Een nieuw soort glaswol lijkt het herstel van moeilijk te genezen wonden te bevorderen. Dat melden tenminste de producenten van het materiaal in American Ceramic Society Bulletin.
Glaswol bevordert mogelijk wondgenezing

Het materiaal, gemaakt van boraat in plaats van silicium, dat normaliter gebruikt wordt voor de productie van glas, is vorig jaar getest bij twaalf diabetespatiënten met slecht genezende wonden. De glaswol lijkt niet alleen een ontstekingsproces op te wekken, wat gunstig is voor de wondgenezing, maar heeft mogelijk ook een antimicrobiële werking. Omdat deze claims op basis van zeer beperkt onderzoek van de firma zelf worden gedaan, moeten we in dit stadium echter voorzichtig zijn in het omarmen van dit materiaal.

Nauwelijks littekenvorming
Het katoenachtige spul liet de als gevolg van veneuze insufficiëntie slecht genezende wonden opmerkelijk snel herstellen, vertelt Peggy Taylor in het blad, zij is als verpleegkundige betrokken bij het onderzoek. ‘Een aantal patiënten had wonden die al langer dan een jaar niet wilden genezen. Bij acht patiënten genas de wond met het gebruik van de boraatglaswol waarbij er nauwelijks sprake was van littekenvorming. De wonden van de andere vier patiënten zijn inmiddels bijna genezen.’

Het materiaal, dat de naam DermaFuse heeft gekregen, zal binnenkort in een grootschaliger onderzoek worden onderzocht aan de universiteit van Illinois in Chicago. Pas dan kan het bedrijf zijn claims echt waarmaken. Of niet.

Medisch Contact
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De verwijzingen onder het artikel in MC bestaan uit manshoge links naar een PR pagina voor de producent op de website van een overkoepelend organisatie van keramiekproducenten. De publicatie waar men daarin naar verwijst vertoont geen enkel kenmerk van gedegen wetenschappelijk onderzoek op basis waarvan de geboden conclusies kunnen worden getrokken.
    http://americanceramicsociety.org/bulletin/2011_pdf_files/may_11/
    De wijze van beschrijving doet een oorzakelijk verband tussen wondgenezing en glaswol vermoeden, maar daar is geen grond voor. MOGELIJK bestaat er een verband, maar dat moet door goede wetenschap bewezen worden. Het gebruik van woorden als ‘lijkt’, ‘helpt’ en ‘liet’ is tot die tijd niet op z’n plaats.
    Medicalfacts.nl vertelt ons zelfs dat het ‘uit een artikel in Medisch Contact blijkt’. Hilarisch.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.