Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Goede dementiezorg hangt van tien succesfactoren af

Niet alleen een goede personeelsbezetting of kleinschalige woonvormen, maar ook een goede leidinggevende en erkenning voor de zorgprofessional zijn belangrijk voor het succes van woonvoorzieningen voor dementerenden.

Dat blijkt uit de Monitor Woonvormen Dementie van het Trimbos-instituut, die in opdracht van het Ministerie van VWS wordt uitgevoerd. In totaal zijn er tien succesfactoren, waarvan er vijf absoluut noodzakelijk zijn.

 

Goede leidinggevende 

De eerste voorwaarde is de aanwezigheid van een duidelijke visie die consequent wordt uitgedragen. Zowel de zorg voor de bewoners als het personeels- en familiebeleid moeten hiermee in lijn zijn. De tweede voorwaarde is een goede leidinggevende die steunt en stuurt, de verzorgenden ruimte geeft en een schakel vormt tussen de verzorgenden en het management. De verzorgenden moeten erkend worden als professional en de gelegenheid krijgen om mee te denken over de ontwikkeling van nieuw beleid.

 

Personeelsbezetting

Verzorgenden moeten ook het gevoel hebben dat ze voldoende tijd hebben om goede zorg te kunnen bieden. Dat heeft niet alleen te maken met de personeelsbezetting. Zelf je werk kunnen indelen en erop kunnen rekenen dat er extra hulp wordt ingezet in uitzonderlijke situaties zijn even belangrijk. Een prettige sfeer onder professionals is de vijfde voorwaarde, waardering van elkaars talenten en acceptatie van tekortkomingen hoort daarbij, maar minstens even belangrijk is de betrokkenheid bij bewoners en openheid naar familieleden.

 

Bron: Trimbos Instituut

Auteur: Redactie TVVonline

 

Volg het laatste zorgnieuws nu ook op Twitter. Volg ons hier: @verzorgendentvv

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.