Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Goede zorg diabetes voorkomt hartaanval

Als diabetespatiënten goede begeleiding krijgen, kunnen per jaar 1500 hartaanvallen en beroertes worden voorkomen.

Dat is de conclusie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een gisteren gepresenteerd onderzoek .

Ongezond leven
Diabetespatiënten lopen een verhoogd risico op beroertes en hartproblemen, zeker als ze hun medicijnen niet goed innemen en/of ongezond leven. Deskundigen gaan ervan uit dat Nederland in het jaar 2025 een miljoen diabetespatiënten zal tellen.

Welvaartsziekte
Diabetes is in veel gevallen een welvaartsziekte. Volgens het RIVM zal het aantal nieuwe patiënten met ongeveer 1900 per jaar dalen als de overheid erin slaagt burgers gezond te leren leven. Dus als ze regelmatig gaan bewegen, niet roken en niet te veel en ongezond eten.

Diabetesfonds
Het Nederlands Diabetesfonds vindt dat het RIVM hele voorzichtige berekeningen heeft gemaakt. Het fonds stelt in een reactie dat veel meer mensen kunnen worden geholpen als de overheid de doelen hoog stelt.

Risicogroepen
Volgens het diabetesfonds moet het beleid zich met name richten op risicogroepen zoals dikke mensen die ouder zijn dan 45 jaar, mensen met een laag inkomen en allochtonen. Die groepen blijken niet alleen extra vatbaar voor diabetes, maar krijgen daar vervolgens vaak ook andere gevaarlijke aandoeningen bij zoals nierfalen en hart- en vaatziekten.

Door: Redactie Nursing

Lees ook:

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.