Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GPS voor dementerenden getest

Vilans test de komende maanden het gebruik van een GPS-chip voor het terugvinden van mensen met dementie. Vilans onderzoekt of dit buitenlandse systeem ook in Nederland gebruikt kan worden.

Van de 235.000 mensen met dementie woont 70 procent nog thuis. Bij deze groep komt het regelmatig voor dat zij de weg naar huis niet meer kunnen vinden.

 

GPS

De GPS-chip die Vilans gaat testen is een buitenlands product dat in een kledingstuk wordt verwerkt. Het is speciaal ontwikkeld om iemand met dementie te laten opsporen door één van zijn of haar familieleden of door een verzorgende. Hiermee wijkt het af van andere GPS-producten op de Nederlandse markt, die vaak groot en prijzig zijn. Mede omdat deze producten ook andere doelen dienen, zijn ze lastig te gebruiken door familieleden van mensen met dementie.

 

Eerder onderzoek

In een eerder onderzoek in 2008 testte Vilans in opdracht van de provincie Utrecht vijf GPS-producten die in Nederland verkrijgbaar zijn. De algemene conclusie was dat de producten toen nog niet betrouwbaar genoeg waren en nog onvoldoende bruikbaar. Later zijn deze ervaringen bevestigd in een onderzoek van het Trimbos.  In april 2011 maakt Vilans de resultaten bekend aan Alzheimer Nederland. 

 

Bron: Vilans

Auteur: Redactie TVVonline 

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.