Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gratis handreiking voor goede begeleiding mantelzorgers

Zorginstellingen die een nog betere samenwerking met vrijwilligers en mantelzorgers willen, vinden hiervoor handvatten in een gratis online handreiking.
vrij

De handreiking ‘Stevig fundament als basis’ van Vilans en MOVISIE gaat uit van het principe dat vrijwilligers de beste begeleiding krijgen op de plek waar ze werken. Dit geeft directe en korte communicatielijnen en een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het functioneren van de vrijwilligers. Daarmee krijgen zij een duidelijke plek in de organisatie. Voor de rol van de coördinator vrijwilligerswerk betekent dit een andere invulling, die beter past bij de vraag van deze tijd. Hoe zorgorganisaties dit praktisch kunnen organiseren, lezen zij in de handreiking.

 

Welkom voelen

Optimaal samenwerken met vrijwilligers en mantelzorgers zorg lukt volgens Vilans alleen als zij hun organisatie daarop voorbereiden en inrichten. Dat betekent voldoende openheid en ruimte om familie en vrijwilligers een volwaardige plek te geven en hen te betrekken bij de verzorging. Ervoor zorgen dat zij zich welkom en gewaardeerd voelen en werken aan een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Een belangrijke rol hierin speelt de coördinator vrijwilligerswerk. Maar deze (vaak parttime) functionaris kan dat niet alleen. Vrijwilligers moeten binnen de organisatie een goed verankerde plek hebben en zowel verzorgenden als management moet zich betrokken voelen en zich voor de samenwerking inzetten. De handreiking geeft informatie en praktische tips.

 

Bron: Vilans

 

Klik hier voor de handreiking:

 Handreiking_vrijwilligers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.