Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Griep doodt ook gezonde mensen

Meer dan de helft van alle ziekenhuisopnames en sterfgevallen door de Mexicaanse griep in de VS en Engeland betreft mensen die jonger zijn dan 45 jaar. Hoewel de meerderheid van hen al aan een ziekte leed, stierven toch ook tientallen mensen die tevoren nergens last van hadden.
Griep doodt ook gezonde mensen

Dat blijkt uit de laatste cijfers over het verloop van het griepvirus in Amerika en Engeland, zo meldt viroloog Ab Osterhaus van het Erasmus Medisch Centrum. Deze landen lopen weken tot maanden voor op de Nederlandse situatie en dit biedt dus zicht op de mogelijke gevolgen in Nederland.

Besmetting
De griep wijkt duidelijk af van de jaarlijkse wintergriep. In Engeland is het aantal griepgevallen deze zomer al hoger dan in de vorige twee wintergriepperiodes in dat land. Tevens blijkt nu dat elke tien patiënten op hun beurt zo’n dertien tot veertien andere mensen besmetten.

Wintertijd
‘Interessant is ook om te zien hoe de griep zich gedraagt in wintertijd’, aldus Osterhaus. ‘Op het zuidelijk halfrond zoals in Zuid-Amerika en Australië, waar het nu winter is, zien we dat tien grieppatiënten zo’n achttien tot twintig nieuwe besmettingen veroorzaken’, zegt prof. dr. Osterhaus.

Jongeren
Bij het opstellen van de modellen voor het verloop van de Mexicaanse griep is met deze verschillende getallen rekening gehouden. Verrassender is dat het virus vooral toeslaat in de categorieën jongeren en werkende beroepsbevolking, hoewel ook daar wel berekeningen voor zijn gemaakt.

Ernst
‘We wisten dit van tevoren niet en het kan nogal wat consequenties hebben. Het is eerder gebeurd dat met name tieners en veertigers getroffen werden door een pandemisch griepvirus. Dit gebeurde ook bij de Spaanse griep. Maar de schaal waarop deze griep zich verspreidt en de ernst zijn duidelijk anders’, zegt Osterhaus. ‘De groep boven de zestig jaar lijkt enigszins te worden ontzien. Juist de groep waar normaal gesproken in de wintertijd veel complicaties en sterfte door griep plaatsvindt.’

Mutatie
Hoopgevend is dat het virus, dat over het algemeen toch een mild ziektebeeld geeft, zich, voor zover bekend, nog niet heeft gemuteerd tot een gevaarlijker variant.

De Telegraaf
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.