Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groeiend tekort aan obstetrieverpleegkundigen

Steeds meer ziekenhuizen hebben moeite om voldoende gekwalificeerde obstetrieverpleegkundigen te vinden. Dat zegt Pauline Nieuwenhuizen, voorzitter van V&VN Voortplanting, Obstetrie en Gynaecologie (VOG).
ooievaartje

 

Het leidde ertoe dat het Brabantse Jeroen Bosch Ziekenhuis het aantal opnames voor bevallingen tijdelijk heeft verminderd.

 

Ruggenprik

‘Steeds meer vrouwen willen in het ziekenhuis bevallen’, zegt Nieuwenhuizen. ‘Dat heeft verschillende oorzaken. De bevalling wordt nu eerder ingeleid vanwege mogelijke risico’s. Daarnaast willen meer vrouwen pijnloos bevallen door pijnstilling via de ruggenprik. Door deze medicalisering neemt de druk op de ziekenhuizen en dus op artsen en verpleegkundigen toe.”

 

Goedkopere verpleegkundigen

Volgens Pauline Nieuwenhuizen is het vooral belangrijk dat ziekenhuizen geen oplossing zoeken in het aantrekken van minder gekwalificeerde, en dus goedkopere, verpleegkundigen en verzorgenden.

 

Inspectie

Hoelang het Jeroen Bosch Ziekenhuis tot de maatregel overgaat is onbekend. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is op de hoogte van het besluit.

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: V&VN

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.