Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groenboek over gezondheidswerkers in EU

De Europese Commissie heeft een groenboek gepubliceerd over het bevorderen van een duurzaam arbeidspotentieel van gezondheidswerkers in Europa.
eu-flag

Daarin zijn de uitdagingen voor de gezondheidszorg in alle EU-lidstaten op een rij gezet: demografische problemen (vergrijzende bevolking en vergrijzend arbeidspotentieel in de gezondheidszorg); het ontbreken van (etnische) diversiteit bij de gezondheidswerkers; de geringe aantrekkingskracht van het werk in de zorg op jongere generaties; de migratie van gezondheidswerkers naar en vanuit de EU; de ongelijke mobiliteit binnen de EU, met name de trek van bepaalde gezondheidswerkers van armere naar rijkere landen binnen de EU.

Met het groenboek wil de Europese Commissie de problemen waarmee de gezondheidswerkers in de EU te maken zullen krijgen beter zichtbaar maken om zo een basis te bieden voor overleg over oplossingen. Die oplossingen mogen geen nadelige gevolgen hebben voor de gezondheidsstelsels buiten de EU.

In het document worden terreinen aangegeven waarop actie ondernomen kan worden en worden ook de factoren benoemd die op die terreinen van invloed zijn.

De gezondheidszorg vormt een van de belangrijkste sectoren van de economie van de EU en biedt werk aan een tiende van de werkende bevolking.

 

De Nederlandstalige versie van het Groenboek is te downloaden via

http://ec.europa.eu/health/ph_systems/docs/workforce_gp_nl.pdf

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.