Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groot-Brittannië: misstanden verplicht melden

De National Health Service van Groot-Brittannië krijgt de wettelijke plicht om open te zijn over misstanden en medische fouten in de zorg. Een wettelijke meldplicht voor artsen en verpleegkundigen komt er vooralsnog niet.
Groot-Brittanië: misstanden in de zorg verplicht melden
Groot-Brittanië: misstanden in de zorg verplicht melden

Dit meldt de BBC. Deze maatregel is onderdeel van een pakket maatregelen die de Britse regering wil doorvoeren om de patiënt centraal te stellen in de zorg en misstanden tegen te gaan. Ook de registratie van verpleegkundigen wordt aangepakt: de regering wil een experiment starten waarbij verpleegkundigen pas een registratie krijgen wanneer zij na hun opleiding minimaal een jaar als assistent in de praktijk hebben gewerkt. De Britse overheid heeft overigens geen uitspraak gedaan over de vele klachten over onderbezette verpleegafdelingen in ziekenhuizen en verpleeghuizen.

1200 onnodige sterfgevallen

Met de maatregelen geeft de regering gevolg aan het ‘Francis report’: een publiek onderzoek naar misstanden in de nationale gezondheidszorg. Dit onderzoek werd ingesteld naar aanleiding van het schandaal in het Britse Stafford Hospital waar in drie jaar tijd vierhonderd tot twaalfhonderd patiënten onnodig stierven. Volgens onderzoek was dit het gevolg van een algemene cultuur waarbij er meer aandacht was voor bureaucratie dan voor patiënten. Het hele zorgsysteem is van deze cultuur doortrokken, aldus de onderzoekers: van de NHS op nationaal niveau tot zorgorganisaties op lokaal niveau.

Verpleegkundige in directie

Het Francis rapport telt bijna 300 aanbevelingen voor het verbeteren van de zorg. Onder de titel  ‘Caring, compassionate and considerate nursing’ staan aanbevelingen voor het bevorderen van de professionalisering van verpleegkundigen, het versterken van hun positie in de zorgorganisaties en het versterken van verpleegkundig leiderschap. Zo beveelt de onderzoekscommissie aan om aankomend verpleegkundigen te testen op hun houding ten aanzien van zorgen, compassie en andere verpleegkundige waarden.Ook zouden alle nationale zorginstellingen een verpleegkundige in de directie moeten hebben.

Bron: BBC NewsThe Mid Staffordshire NHS Foundation Trust Public Inquiry

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.