Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groot onderzoek naar relatie nachtdienst en borstkanker

Ook verzorgenden kunnen meedoen aan het grootschalige onderzoek naar de relatie tussen nachtdiensten en borstkanker van de Nightingale Studie. Inmiddels hebben 50.000 verpleegkundigen al meegedaan.

In de Nightingale Studie van het NKI-AVL en de Universiteit Utrecht wordt de relatie tussen nachtdienst en borstkanker onderzocht. Een kwart van de 200.000 BIG-geregistreerde (voormalig) verpleegkundigen die een uitnodiging hebben gekregen, hebben al meegedaan. Een maand geleden liet projectcoördinator Anouk Pijpe aan vakblad Nursing weten dat er nog lang niet zoveel respons was op de Nightingale Studie als gehoopt. ‘Ook al hebben duizenden verpleegkundigen wél meegedaan, het is duidelijk dat we er nog lang niet zijn.’

 

Verstoring dag-nacht ritme

Volgens de onderzoekers geeft het huidige aantal deelnemers aan dat veel verpleegkundigen het belangrijk vinden meer duidelijkheid te krijgen over de mogelijke invloeden van hun werk op de gezondheid. De Nightingale studie startte op 1 september en richt zich op de gezondheid van (voormalig) verpleegkundigen in relatie tot hun beroep en leefomgeving. Een van de speerpunten van deze studie, uitgevoerd door het Nederlands Kanker Instituut – NKI-AVL en het IRAS van de Universiteit Utrecht, is de vraag of verstoring van het dag-nacht ritme een rol speelt bij het ontstaan van borstkanker.

 

Bron: Nightingale Studie / Nursing

Wil jij deelnemen aan het onderzoek? Klik dan hier of mail naar nightingale@nki.nl. De onderzoekers zijn ook telefonisch bereikbaar op 020-5122490.

 

Ben jij bang voor borstkanker door nachtdiensten te draaien? Laat het weten op onze nieuwe poll!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.