Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grootschalig onderzoek naar gezondheid verpleegkundigen

Er komt een onderzoek naar de mogelijke relaties tussen het beroep en de gezondheid van verpleegkundigen.
loep

Het grootschalig onderzoek, de Nightingale Studie wordt uitgevoerd door het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) en het Institute for Risk Assessment Sciences van de Universiteit Utrecht. Onderzoeker Anouk Pijpe vertelt: ‘Het onderzoek zit nog in de testfase. De officiële start volgt waarschijnlijk in september. Het is van groot belang is dat de benaderde verpleegkundigen reageren.’ Inmiddels hebben de eerste verpleegkundigen een brief voor deelname aan het onderzoek ontvangen, zo bevestigt V&VN.

Gezondheidsrisico’s
De onderzoekers willen met dit landelijke onderzoek nagaan of op de lange termijn bepaalde ziekten en gezondheidsproblemen vaker, of juist minder vaak, voorkomen bij deelnemers die bepaalde blootstellingen op het werk of in de leefomgeving hebben gehad in vergelijking tot deelnemers die zulke blootstellingen niet hebben gehad. Er zal onder meer gekeken worden naar het beroepsmatig in aanraking komen met medicijnen (bijvoorbeeld cytostatica), nachtwerk en het werken met bepaalde apparatuur (bijvoorbeeld MRI of röntgenapparatuur). Voorbeelden van ziekten en gezondheidsproblemen die in deze studie onderzocht zullen worden zijn kanker, hart- en vaatziekten en neurologische aandoeningen.

Gezondheid verpleegkundigen
Aanleiding voor het onderzoek is de onduidelijkheid die er bestaat over de mogelijke relaties tussen blootstellingen in de werk- en leefomgeving en de gezondheid van (voormalig) verpleegkundigen. ‘Met deze studie onderzoeken we of er daadwerkelijk sprake is van deze relaties’, zegt Pijpe.

 

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op www.nightingale-studie.nl .

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.