Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grote verschillen in voorschrijfbevoegdheid verpleegkundigen

De voorwaarden waaronder verpleegkundigen medicijnen mogen voorschrijven verschillen wereldwijd nogal. Dit blijkt uit een internationale literatuurstudie van het NIVEL.
medicijnen

Binnenkort behandelt de Eerste Kamer een wetsvoorstel dat het voor gespecialiseerd verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten mogelijk maakt medicatie voor te schrijven. In verschillende andere westerse landen zijn verpleegkundigen al bevoegd medicijnen voor te schrijven. Nederland en Spanje zijn bezig er wetgeving voor in te voeren.

 

Verschillen

De voorschrijfbevoegdheden en opleidingseisen verschillen sterk tussen de landen. In de meeste landen zijn de voorschrijfbevoegdheden van verpleegkundigen vrij beperkt en ligt de wettelijke verantwoordelijkheid vooral bij de medici. Met uitzondering van Engeland, waar iedere verpleegkundige na een voorschrijfcursus van drie maanden bevoegd is tot het voorschrijven van allerlei geneesmiddelen.

 

Voorwaarden
De voorwaarden waaronder verpleegkundigen voorschrijven verschillen dus nogal tussen landen”, stelt NIVEL-programmaleider Anneke Francke. “De brede voorschrijfbevoegdheid voor Engelse verpleegkundigen houdt mogelijk verband met een grote nadruk op kostenefficiëntie. Terwijl in veel andere landen het tekort aan artsen in afgelegen gebieden de belangrijkste reden vormde voor introductie, waarbij toegekende bevoegdheden beperkt bleven.”

Bevoegd
In Nederland krijgen we geen ‘Engelse situatie’. Gespecialiseerd verpleegkundigen krijgen naar verwachting vrij beperkte voorschrijfbevoegdheden. De verpleegkundig specialisten krijgen ruimere bevoegdheden die na vijf jaar worden geëvalueerd.

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen
Bron: NIVEL

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.