Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Haagse aanpak suïcide jongeren toonaangevend

De Haagse aanpak van Suïcide Nazorg (SuNa) is succesvol. Dankzij het programma, dat is ontwikkeld door de GGD Den Haag, herkennen onder meer huisartsen, verpleegkundigen, sportcoaches en onderwijzers signalen van suïcidaal of zelfbeschadigend gedrag bij jongeren. Daardoor kunnen zij effectief doorverwijzen.
ANP-Koen van Weel_400

De GGD Den Haag startte in 2005 met het SuNa-programma. Een casemanager van de afdeling Suïcide Nazorg bezoekt Haagse jongeren van 12 tot en met 25 jaar die een poging tot zelfdoding hebben gedaan of zichzelf ernstig hebben beschadigd. Samen met de jongere en familie en/of vrienden bekijkt de casemanager de situatie en denkt mee in het zoeken naar oplossingen. Het contact duurt ongeveer zes maanden.

 

Schrijnend

Zelfdoding is in Nederland de tweede niet-natuurlijke doodsoorzaak. Wethouder Rabin Baldewsingh (Volksgezondheid): ‘Ik vind het schrijnend dat suïcidaal en zelfbeschadigend gedrag in onze moderne samenleving nog zo vaak voorkomt. Een gerichte aanpak is daarom noodzakelijk. Jongeren bereik je nu eenmaal niet met een conventionele aanpak, maar met gerichte hulp over een langere periode. Het SuNa-programma biedt die hulp. We zien dat andere gemeenten nu vergelijkbare programma’s willen opzetten en we adviseren ze daar graag bij.’

 

Training 

Tussen juni 2011 en oktober 2012 zijn gemiddeld 12 jongeren per maand ingestroomd. In 2011 heeft SuNa in samenwerking met het Trimbos instituut een training ontwikkeld om SuNa te integreren in het onderwijs. Zo kan ook in andere gemeenten volgens deze methode gewerkt gaan worden.

 

Meer informatie

Meer informatie vindt u op www.denhaag.nl/ggd (zoekwoord suna).

 

Bron: Gemeente Den Haag

Auteur: redactie TvZ / Harriët Teijen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.